Actions

Work Header

Itsenäisyyspäivä (Suomi100)/Independence Day (Finland100)

Chapter Text

1. Aikku and Toni katsovat Linnan juhlia 6.12.2017
On joulukuun 6. päivä vuonna 2017. Aikku Jokinen järjestelee innoissaan kaiken valmiiksi katsomista varten. Hän on vihdoin saanut puhuttua Tonin ottamaan rennommin ja pitäämään vapaa illan. Tonin idea vapaa illasta ei kyllä ollut ihan samanlainen kuin Aikun.

"Mitä me oikein katsomme?" Toni ihmettelee. Aikaeron vuoksi on jo yö, mutta Toni haluaa näyttää Aikulle, että hän oikeasti välittää hänestä. Joten hän katsoo mitä vain Aikku haluaa. Aikku järjestelee tietokonetta niin että he kumpikin voivat nähdä skriinin. Onneksi U.S.Avengereillä on hyvä internet yhteys ja Aikku sai Yle Areenan näkymään myös siellä missä he ovatkaan.

"Näin suomalaiset juhlistavat itsenäisyyspäivää. Nämä ovat 'Linnan juhlat'. Presidentti kutsuu pari tuhatta tärkeää henkilöä, kättelee heidät ja sitten katsotaan kun he tanssivat pari muuta tuntia.

Toni mutristaa suutaan. "OK... Miksi?"

Aikku katsoo häntä, "Koska itsenäisyys on tärkeä ja juhlallinen asia. Kohta sytytän vielä sini-valkoiset kynttilät ja sitten juhlinta voi alkaa."

"Rakas, tuo kuulostaa todella tylsältä. Etkös sinä ole syntynyt Norjassa? Miksi sinä katsoisit tätä?"

Aikku punastuu hieman, "No, katsoin Linnan juhlia aina äidin kanssa. Se oli yksi harvoja 'suomalaisia juttuja, joita teimme. Norjan perustuslakipäivä on 17.5 ja se on kyllä iloisempi juhla. Mutta minä pidän tästä tavasta. Voisit ainakin katsoa sitä muodin vuoksi. Nämä ovat suomalaiset Oscarit, muodin puolesta."

"No olkoon. Sinun vuoksesi."

Aikku antaa Tonin poskelle suukon, "Kiitos. Minulle tulee välillä ikävä kotia. Tämä auttaa."

He käpertyvät yhdessä sohvalle katselemaan suomalaista pukuloistoa. Se on mukavan rauhallista katsottavaa. Mutta kumpikin innostuvat kun Viima Lampinen saapuu glitteriä naamassaaan. Se on erilaista ja mielenkiintoista. AIkku katsoo nopeasti twitteristä selityksen.

"Ou, hän on Setan, suomalaisen LGBT+ organisaation johtaja. Hän haluaa ajaa translain muutosta Suomessa."

"En tiennyt että tämä voi olla myös poliittinen juttu."

"Aina välillä se on. Noin puolet suomalaisista katsoo tätä. Se tuo tärkeää näkyvyyttä."

"Mielenkiintoista."

Kättelyt jatkuvat vielä jonkin aikaa. Kun ohjelmassa vihdoin siirrytään näyttämään vieraita juhlimassa, Toni venyttelee ensin ja sitten nousee ylös. Hän kääntyy antaakseen Aikulle kätensä.

"Tanssi kanssani."

Musiikki ei oikeastaan kuulu, on vain suomen kielistä puheen sorinaa, mutta Aikku ottaa Tonin kädestä hymyillen ja he tanssivat kuin hekin olisivat linnassa. He kikattelevat ja suutelevat kun heitä huvittaa ja on jo aamuyö kun he vihdoin menevät nukkumaan.

Ennen kuin he nukahtavat, Toni kuiskaa Aikulle, "Katsotaan sitä taas ensi vuonna."

Aikku suutelee Tonia ennen kuin kaivertuu syvemmälle hänen kainaloonsa. "Kiitos."

##################

2. Orphan Blackin suomalaiset 6.12.2011
Niki ja Suvi halailevat sohvalla. Veera istuu sohvan toisella puolella, antaen sydänkäpysille tilaa. Veera tuijottaa televisio ruutua hyvin keskittyneesti. Hän pitää värikkäistä mekoista ja ihmisten rauhallisesta liikkeestä eteenpäin. Kättele, kättele, siirry seuraavaan huoneeseen. Se on hypnotisoivaa.

"Onko sulla tylsää, Veera?" Niki kysyy. Hän ja Suvi kommentoivat suurinta osaa mekoista. He ovat aina tehneet niin yhdessä. Se on osa heidän suhdettaan. Joskus heidän ei edes tarvitse lopettaa lausutaan itse, toinen tietää täysin mitä hän haluaa sanoa. Suvin kanssa on joskus niin tosi helppoa. Mutta Nikiä huolestuttaa että Veera tuntee itsensä ulkopuoliseksi.

Veera kääntyy katsomaan Nikiä hetkeksi. Suvi pyörittelelee silmiään. Hän ei vieläkään oikein ymmärrä miksi Veeran pitää olla mukana näissä jutuissa. Vaikka he ovat tunteneet jo vuosikymmenen. 'Veera on periaatteessa mun kaksonen' Niki yritti selittää sitä Suville. Niki toivoo, että Suvi oikeasti ymmärtäisi mitä hän tarkoittaa sillä.

"Ei ole, Niki," hän yrittää hymyillä kauniisti, mutta siitä hymystä tulee vain vaivaantunut. Mutta Niki ymmärtää hänen yrityksensä ja hymyilee takaisin.

"Minä pidän tästä. Värit ovat kivoja ja pidän sen järjestelmällisyydestä. Se rauhoittaa minua."

"No, hyvä."

Nyt kun he ovat kaikki turvassa, Veeralla on ollut mahdollisuus löytää uusia erityiskiinnostuksen kohteita. Yksi niistä on Angry Birds. Kun hän näkee naisennpäällään Angry Birds mekko, hän hypähtää innoistaan ylös sohvalta ja taputtaa käsiään.

"Ihana! Jos pitäisin mekkoja, pitäisin juuri tuollaisia !"

Suvi puree huultaan hetken, mutta sitten sanoo "Se sopisi sinulle todella hyvin, Veera."

Veera katsoo Suvia ja Suvi hymyilee Veeralle. Niki menee Veeran luokse, halaa häntä saatuaan luvan ja sitten sanoo, "Ne voitais tehdä sulle tommonen. Eikö niin, Suvi?"

"Ehdottomasti."

Kun hetki on ohi ja jono on jo liikkunut eteenpäin, Niki tuo Veeran istumaan takaisin sohvalle keskemmälle. Ehkä Suvi ja Veera vielä hyväksyvät toisensa paremmin. Hän todella toivoo niin.

##########

3. Lotte Yanson 6.12.2017

Lotten ja hänen ystäviensä huoneessa on hiljaista. Lotte on iloinen, että Sucy ja Akko ovat joissain muualla ja hän voi tehdä tämän rauhassa, ilman kaikenlaisia kysymyksiä.

Hän ottaa esiin kynttilän, jonka hän on tehnyt tätä varten. Se sillä on sininen pohja ja valkoinen yläosa. Hän sytyttää sen melkein pilkkopimeässä huoneessa. Hetken hän vain tuijottaa liekkiä, sitten hän sulkee silmänsä. Hän tuntee taian pulppuavan sisällään. Hän alkaa hyräilemään sävelmää ja pian hän jo laulaa. Keijut ilmestyvät ja tekevät hänelle sinivalkoisen valoshow'n. Hän taputtaa heidän teoksilleen innoissaan. Hän ottaa esiin tähtisädetikku pakkauksen ja alkaa sytyttelemään niitä kynttilässä. Hän heiluttelee nitä, laulaen ja muodostaen 100 keijujen kanssa.

Mutta pian on aika lopettaa, hänen täytyy etsiä ystävänsä. Varmistaa, ettei Akko ole taas joutunut pulaan.

"Kiitos juhlinta avusta, keijut!" hän sanoo jättäessään huoneen taas tyhjäksi ja pimeäksi.

##############################

4. Sophia'Valmet'Velmer katselee Kokon kanssa 6.12.2007

"Koko, voinko lainata tietokonettasi vähän aikaa?"

"Tietysti, Valmet, mutta miksi?"

"Haluan vähän katsella kuvia?"

"Uuu, millaisia?"

Valmet kääntää tietokonetta ja näyttää nettisivun jossa on oltua tekstiä ja kuvia naisista juhlallisissa mekoissa.

"Nämä ovat Suomen itsenäisyyspäivän juhlinnasta."

"En tiennyt, että muoti kiinnostaa sinua."

"Ei muoti, vaan seremonia. Kutsu Linnan juhliin on kunnia asia. Haluan nähdä ketkä ovat päässeet sinne tänä vuonna." Hän on hiljaa hetken. "Minä olin siellä vuosia sitten. Haavoittumiseni jälkeen."

"Missasinko Valmetin mekossa? !?" Koko huudahtaa.

"Et! Menin sinne yksin puvussa ja silmälapussa. Tarja Halonen oli ensimmäistä kauttaan presidenttinä. Hän aina valitsee mielenkiintoisia ihmisiä sinne. Se oli hyvä kokemus. Jos saan kutsun joskus toiste, haluan ehdottomasti tuoda sinut vieraanani, Koko!"

"Se olisi mukavaa."

##########

5. Eila Ilmatar Juutilainen vie Sanyan Linnan juhliin sodan jälkeen.

Sodan jälkeen on aika taas juhlistaa itsenäistä Suomusta. Eila lentäjä-ässänä on tietysti kutsuttu juhlistamaan sitä presidentin linnassa.

Hän saa tuoda toisen henkilön kanssaan, joten hän tietenkin pyytää Sanyaa. Hän takeltelee kysyessään, eikä hän usko että Sanya ymmärtää hänen oikeaa syytään kysyä. Ei niin että he menisivät sinne avoimesti yhdessä. Aika ei ole oikea sille vaikka Sanya tietäisikin hänen tunteistaan.

He kumpikin päättävät pukeutua perinnepukuihinsa. Juhlamekot ovat liikaa kummallekin ja näin he juhlistavat omia sukujuuriaan.

Vaikka Sanya on orussialainen, hänen statuksensa Strike Witch'inä auttaa ihmiset sen yli.

Kättely menee hyvin ja he viettävät oikein mukavan illan yhdessä juhlien, juhlistaen yhä itsenäistä Suomusta.