AO3 News

Post Header

Published:
2015-08-07 11:41:18 -0400
Original:
On Archive of Our Own Mobile Apps
Tags:

A bannert Diane készítette, melyen egy férfi és egy nő körvonalai látszanak, amint szövegbuborékokkal társalognak, melyek közül az egyik az OTW (Szervezet a Transzformatív Munkákért) logóját, a másik pedig, az “OTW bejelentés” feliratot tartalmazza.
'

Egy nem-hivatalos Archive of Our Own – AO3 (A Mi Archívumunk) androidos applikáció jelent meg nemrég a Google Play-en. Mivel ez a megjelenés ismét reflektorfénybe hozta a témát, szerettük volna megragadni az alkalmat, hogy megosszuk a hivatalos AO3 applikáció fejlesztésének jelenlegi állását.

Az egyik leggyakrabban ismételt kérdés felénk a "gondoltatok már arra, hogy készítetek egy applikációt?"; azonban a mobil applikáció-fejlesztés világában nincs olyan hogy, "egy" applikáció. Az applikációkat több különböző mobil platformra kell építeni – melyek közül a top három az Android, az iOS és a Windows Mobil –, illetve a sokféle verzióra, amit azok a platformok használnak.

Mielőtt még nekiláthatnánk kifejleszteni egy olyan applikációt, ami a nem korlátozott munkák megtekintésénél többet engedne, egy nyilvános API-t, vagyis egy alkalmazásprogramozási felületet kell kifejlesztenünk: ez megtalálható a menetrendünkben is, azonban ez több nagy fejlesztés után következhet. Ez után több különböző, gyors reakciójú felhasználói felületet kell építenünk mind mobilra, mind pedig tabletre. Ami elsőre egy kisebb, egyértelmű projektnek tűnhet, az nagyon gyorsan válik olyanná, ami sok, elkötelezett erőforrást igényel, változatos készségekkel. Habár korábban azt mondtuk, hogy szeretnénk megjelentetni egy mobil AO3 applikációt, az ehhez szükséges erőforrások jelenleg nem állnak a rendelkezésünkre.

A programozóink, akik az AO3-at fejlesztik, mindezt teljes mértékben önkéntes alapon teszik, és a lehető legtöbb energiát fektetik annak növekedésébe – de ez az idő korlátozott, és azt teljes mértékben felemészti az AO3 zavartalan működésének biztosításába fektetett munka. A csapat vagy az AO3 további tökéletesítésére, vagy egy applikáció fejlesztésére szánja az idejét – egyszerűen nincs elég önkéntesünk arra, hogy mind a két ügyben tevékenykedhessünk.

Nem csak a kezdeti fejlesztés az, ami ennyire erőforrás-igényes lenne. Egy applikáció folyamatos karbantartást és frissítést igényel, hogy biztonságosan fusson az egyes platformok újonnan kiadott verzióin – arról nem is beszélve, hogy az új, jobb AO3 tulajdonságokkal is fel kellene azt turbózni! Mivel az applikáció egy hosszú távú karbantartási feladat egy elkötelezett csapat számára, ez nem olyasmi, amit a befolyó adományokból megbízható módon tudnánk támogatni.

A programozási és tesztelési erőforrások még csak meg se közelítik, hogy mi mindenre lenne szükség az applikáció támogatásához! A következő csapatok erőforrásaira is szükségünk lenne:

  • A Támogatás csapatát képzett munkatársakkal kellene ellátnunk ahhoz, hogy a különböző platformokon előforduló technikai problémáknál segítséget tudjanak nyújtani,
  • a Dokumentációs csapatunknak alkotniuk kellene egy sor támogató dokumentumot az applikációkhoz, amit aztán folyamatosan frissíteniük is kellene, illetve
  • a Fordítás csapatának ezeket a dokumentumokat le kellene fordítania, folyamatosan frissítve őket, elérhetővé téve az applikációt az angolul nem beszélők számára is.

Ez nem csak, hogy több erőforrást jelent, mint ami jelenleg a rendelkezésünkre áll, de elvonná a csapattagokat a menetrendünkön történő munkálkodástól.

A csapatunk célja az, hogy az AO3-at a lehető legtöbb legtöbben tudják elérni és használni. A legjobb dolog, amit ennek érdekében tehetünk az, ha az erőfeszítéseinket az AO3 egyetlen, gyors reakciójú verziójába fektetjük, ami a lehető legtöbb eszközön működik (méghozzá jól működik!). A munkánkat mindig is annak szenteltük, hogy a lehető legkülönfélébb eszközök tartozzanak ebbe a kategóriába, és az erőforrásainkat továbbra is arra fogjuk fordítani, hogy az oldal mobilon történő válaszadása és használhatósága jobb legyen. Ez azt jelenti, hogy az AO3 fejlesztésének jelenlegi pontján egy önálló applikáció nem lehetséges.

Egy biztonsági megjegyzéssel lezárva a témát, ha egy harmadik fél által készített applikáció vagy weboldal az AO3-as login adataidat kéri, a legnagyobb óvatossággal járjatok el, és vegyétek figyelembe, hogy az információt a saját felelősségetekre adjátok meg. Habár jelenleg nincsenek biztonsági problémák, azért változtassátok meg a jelszavatokat, ha úgy gondoljátok, hogy a fiókotokat valamikor feltörhették.