AO3 News

Post Header

Published:
2015-08-07 11:33:40 -0400
Original:
On Archive of Our Own Mobile Apps
Tags:

Bàner fet per Diane amb els contorns d’un home i una dona parlant mitjançant globus de text, un dels quals conté el logo de l’OTW, i l’altre diu ‘Comunicat de l’OTW’

Recentment s'ha llançat a través de Google Play una aplicació mòbil no oficial de l'Archive of Our Own – AO3 (Un Arxiu Propi) per a Android. Pel fet que aquest llançament ha situat el tema de nou sota el focus d'atenció, hem volgut aprofitar l'oportunitat per donar a conèixer l'estat actual del desenvolupament d'aplicacions mòbils oficials de l'AO3.

"Heu pensat a fer una aplicació mòbil?" és una de les preguntes que rebem amb més freqüència, però en el desenvolupament d'aplicacions mòbils no hi ha de fet "una sola" app. Les aplicacions mòbils s'han de construir per a diferents plataformes mòbils —Android, iOS, i Windows Mobile en són les tres principals— i per a les moltes versions d'aquestes plataformes que encara estan en funcionament.

Abans de poder ni tan sols començar a desenvolupar una aplicació que permetés fer alguna cosa més que explorar obres no restringides, hauríem de desenvolupar una API pública —acció que es troba indubtablement al nostre full de ruta, però d'aquí a què s’hagin fet moltes actualitzacions importants. Després, hauríem de dissenyar interfícies adaptables tant per a telèfons mòbils com per a tauletes tàctils. Allò que en aparença és un projecte petit i sense complicacions esdevé molt ràpidament quelcom que requereix múltiples recursos humans dedicats a la tasca i amb habilitats diverses. Malgrat que hem dit en el passat que ens agradaria treure una aplicació mòbil, el fet és que no comptem amb els recursos necessaris.

Els programadors i programadores que desenvolupen l'AO3 ho fan com una acció voluntària, i dediquen tant temps com poden al seu creixement —però aquest temps és limitat i totalment ocupat amb el treball que suposa mantenir l'AO3 en marxa i sense incidents. O bé l'equip inverteix temps a seguir millorant l'AO3, o es dedica a desenvolupar una app. Simplement no tenim prou voluntaris per dur a terme les dues coses alhora.

No és només el desenvolupament inicial el que requereix un ús intensiu de recursos. Una aplicació mòbil exigeix manteniment i actualitzacions constants per garantir que segueix funcionant a mesura que van sortint noves versions de cada plataforma —sense esmentar la feina que implicaria millorar l’aplicació per incloure noves i millors funcionalitats! I pel fet que una app requeriria manteniment a llarg termini per part d’un equip dedicat, no és quelcom per al qual puguem assegurar un finançament continuat mitjançant donacions.

En qualsevol cas, els recursos per programar i verificar no són més que una part molt minsa del que necessitaríem per sostenir una aplicació mòbil. Caldrien també recursos dels equips següents:

  • L’equip de Suport necessitaria més membres, formació i equipaments per ajudar amb cadascun dels problemes tècnics que sorgissin a cada plataforma,
  • El nostre equip de Documentació hauria de crear i actualitzar constantment documents de suport per a l’aplicació, i
  • L’equip de Traducció hauria de traduir i actualitzar constantment la documentació per fer l’aplicació accessible per a parlants d’altres llengües que no siguin l’anglès.

Això implicaria no tan sols més recursos d’aquells que tenim ara disponibles, sinó també que persones que estan treballant en els projectes del nostre full de ruta haurien d’allunyar-se d’aquesta dedicació.

L’objectiu del nostre equip és mantenir l’AO3 disponible i accessible per a tanta gent com sigui possible. La millor manera de fer-ho és centrant els nostres esforços a construir una única versió adaptable de l’AO3 que funcioni (i ho faci bé!) en tants dispositius com sigui possible. Destinem la nostra dedicació perpètua a assegurar que això inclogui dispositius de totes les formes i mides, i seguirem centrant recursos a millorar l’adaptabilitat i usabilitat del lloc web per a tothom. Això vol dir que una aplicació independent no és possible en aquest punt del desenvolupament de l’AO3.

Volem finalitzar aquesta notícia amb una nota sobre seguretat. Si una app o un lloc web de tercers us demana les vostres dades de registre, si us plau actueu amb cautela i tingueu present que esteu proporcionant aquesta informació sota la vostra pròpia responsabilitat. Tot i que de moment no hi ha motiu d’alarma pel que fa a la seguretat, assegureu-vos de canviar la vostra contrasenya si creieu que el vostre compte s’ha pogut veure compromès en algun moment.