AO3 News

Post Header

Published:
2015-01-04 10:51:34 -0500
Original:
Urgent Anti-Spam Measures
Tags:

Ideiglenesen felfüggesztjük az automatikus meghívóküldést annak érdekében, hogy megbirkózhassunk a beözönlő spam munkákkal. Ez megakadályozza a spammereket abban, hogy új felhasználói fiókokhoz juthassanak, és időt ad az önkéntesekből álló csapatainknak arra, hogy kitisztítsák a már létező spam fiókokat és munkákat. A legújabb, ezzel kapcsolatos hírekről és fejleményekről a Twitterünkön értesülhetsz. További részletekért kérünk, hogy olvass tovább.

A probléma

Kétféle problémával küzdöttünk az utóbbi időben az Archive of Our Own – AO3 (A Mi Archívumunk) kapcsán: a szervereink egészsége és a felhasználói élmény okozták a legtöbb problémát.

 • A spammerek, akik csak azért regisztrálnak fiókokat, hogy automatikus szkriptek segítségével több ezer hamis “munkát” posztolhassanak (általános jelleggel tele reklámmal).
 • Azok az emberek, akik robotokat használnak a tömeges munkaletöltéshez, ami lassan hatással van az oldal gyorsaságára és a szerver üzemidejére.

Az eddig hatályba léptetett intézkedések

Több módszert is kipróbáltunk annak érdekében, hogy kordában tudjuk tartani mind a két problémát:

 • Az AO3 Visszaélés csapata manuálisan tiltja le a spamet posztoló fiókokat.
 • Ezen felül figyeljük a meghívólistát olyan e-mail címek miatt, amelyek felismerhető mintákat követnek, és ezeket kivesszük a listáról. Ez egyre bonyolultabbá válik idővel, ahogy a spammerek alkalmazkodnak.
 • Tömegesen töröljük a spam munkákat közvetlenül az adatbázisból, mivel az egyenként történő munkatörlés túlzottan nagy feladat lenne a Visszaélés csapatának; viszont ez a feladat olyan, épp ráérő embereket igényel, akik rendelkeznek a szükséges képességekkel és hozzáféréssel.
 • Az önkéntesrendszerünk rendszergazdája különféle szerverszkripteket és beállításokat állított össze, amik a spammerek és a letöltőrobotok elkapására vannak, még mielőtt azok túl nagy kárt okozhatnának. Ez sok módosítgatást igényel, hogy alkalmazkodhasson az új robotokhoz, és hogy megakadályozhassa a valódi felhasználók letiltását.

Ez jócskán belenyesett az önkénteseink ünnepi szabadságába, épp ezért szeretnénk szívből jövő hálánkat kifejezni azon emberek irányába, akik a legsűrűbb napjaik közepette beszálltak az AO3 működtetésébe.

Mit teszünk mi

Visszaélés csapatunknak változtatásokra van szüksége ahhoz, hogy utolérje magát az eddig bejelentett spam felhasználókkal kapcsolatban, és meg kell bizonyosodnia arról, hogy minden egyes spam munkát törölt. Jelenleg a spammerek gyorsabban hoznak létre fiókokat, mint ahogy mi le tudnánk őket tiltani. Rendszergazdáinknak és programozóinknak időre van szüksége ahhoz, hogy egy fenntartható megoldást találhassanak ki a jövőbeni robottámadások elhárítására.

Ennek elősegítésére ideiglenesen felfüggesztjük az automatikus listánk meghívóküldését. A már létrehozott fiókok gazdái továbbra is igényelhetnek meghívókódokat és ezeket megoszthatják a barátaikkal. A már létező meghívót felhasználhatod arra, hogy új felhasználói fiókot hozz létre: magát a fióklétrehozást ez nem érinti. (Kérünk, vedd figyelembe: a meghívókódok igénylését egy oldaladminnak kell elfogadnia, tehát akár két- vagy háromnapos késéssel kaphatod meg a kódot; kihívásmoderátorok meghívókért kapcsolatba léphetnek a Támogatás csapatával, ha a projektjük nemsokára el fog kezdődni.)

Keményen dolgozunk azért, hogy ezeket a problémákat kordában tudjuk tartani, így tehát a meghívólista hamarosan ismét munkába áll! Köszönjük a türelmeteket, amit irántunk tanúsítotok, míg mi megoldjuk ezeket az ügyeket.

Mit tehetsz Te

Ezeket teheted Te annak érdekében, hogy segítsd a munkánkat:

 • Több munka letöltésekor kérünk, hogy várj pár pillanatot a letöltések között. Ha túl sok munkát töltesz le egyszerre, egy hibaoldalra irányítunk át, hogy figyelmeztessünk: lassíts, vagy megkockáztathatod azt, hogy 24 órára letiltjuk az AO3-s hozzáférésedet.
 • Kérünk, hogy ne jelentsd be, ha spam munkát találtál Habár nagyra értékeljük az eddig beérkezett jelentéseket, most már kész a rendszer, amivel gyorsan ki tudjuk szűrni a spamet. A spamjelentésekkel való foglalkozás az ezzel tölthető időből vesz el.
 • Kövesd a Twitter fiókunkat, az @AO3_Statust, a további fejleményekért!

Az automatikus letöltési limittel kapcsolatos ismert problémák

Több jelentést is kaptunk olyan felhasználóktól, akik túlzott letöltésről kapnak figyelmeztető üzenetet még akkor is, mikor ők maguk csak kevés vagy semennyi munkát nem töltenek le. Ez több, általunk nem irányítható faktor miatt történhet meg:

 • Habár csak egyszer nyomtak rá a letöltés gombra, az eszközük többszöri letöltést indított el. Ennek egy lehetséges oka a letöltésgyorsítás, tehát próbálkozz az erre vonatkozó böngésző kiegészítők és szoftverek kikapcsolásával, vagy próbálkozz a munkák letöltésével egy másik böngészőben vagy másik eszközön.
 • Több emberrel is megosztanak egy IP címet, akik közül egyvalaki elérte a jelenleg érvényes letöltési limitet, és így letiltott mindenki mást is, aki azzal az IP címmel rendelkezik. Ezt virtuális magánhálózatok, VPN-ek okozhatják, illetve például a Tor szoftver, vagy egy olyan internetszolgáltató, amelyik ugyanazt az IP címet köti több ügyfélhez (ez leginkább telefonok esetében történhet meg). Kérünk, hogy ha tudsz, próbálkozz egy másik eszköz használatával, mikor az Archívumot próbálod elérni.

Ha bármelyik, fentebb említett problémával találkoztál, akkor szíves elnézésedet kérjük, és megpróbáljuk minél előbb visszaállítani az összes felhasználói hozzáférést!