AO3 News

Post Header

Published:
2020-04-21 08:18:24 UTC
Original:
Guest hit counting is coming back
Tags:

Een aantal weken geleden hebben we noodmaatregelen getroffen om Archive of Our Own – AO3 (Ons Eigen Archief) te helpen de aantallen bezoekers aan te kunnen. Deze maatregelen hebben met succes de belasting op onze database verminderd, maar maakten het onmogelijk voor ons om hits van uitgelogde gebruikers aan werken toe te kennen. Binnen een paar dagen zullen we deze hits weer kunnen meetellen – en we kunnen een vaak aangevraagde functie toevoegen dankzij deze wijzigingen.

Hoe het aantal hits vanaf nu zullen werken

Voorheen werd het aantal hits van een werk alleen aangepast als:

 • je niet ingelogd was als een van de makers van het werk en
 • je een werk dat bestaat uit één hoofdstuk, een werk uit meerdere hoofdstukken in hele werk modus, of het eerste hoofdstuk van een werk dat bestaat uit meerdere hoofdstukken in hoofdstuk-voor-hoofdstuk modus bezoekt en
 • je IP-adres niet hetzelfde is als van de laatste bezoeker voor je.

Dit betekende dat hits niet geteld werden als je een directe link naar een later hoofdstuk volgde, bijv. vanuit een abonnements-e-mail, of als je de enige trouwe volger van een werk was die elke dag opnieuw terugkwam.

De herziene code zal het aantal hits op een werk verhogen als:

 • je niet ingelogd bent als een van de makers van het werk en
 • je een werk dat bestaatuit één hoofdstuk, een werk uit meerdere hoofdstukken in hele werk modus, of elk hoofdstuk van een werk dat bestaat uit meerdere hoofdstukken in hoofdstuk-voor-hoofdstuk modus bezoekt en
 • je IP-adres het werk niet in de laatste 24 uur bezocht heeft.

Dit betekent dat het aantal hits van een werk nog steeds maar met één zal verhogen, ongeacht of je maar een hoofdstuk bezoekt of vijftig, maar het maakt niet langer uit of je bij het eerste hoofdstuk begint of bij het tiende, of dat iemand anders het werk bezocht heeft tussen jouw dagelijkse bezoeken.

Zoals altijd zullen het aantal hits ongeveer elk half uur aangepast worden om onnodige belasting op de servers te voorkomen, hoewel caching betekent dat het een uur kan duren voor een ingelogde gebruiker het nieuwe totaal ziet.

Privacy

We willen je data niet langer opslaan dan absoluut noodzakelijk, dus IP-adressen die gebruikt worden om hits vast te leggen zullen na 48 uur uit ons systeem worden verwijderd.

Maar omdat de nieuwe code op JavaScript gebaseerd is kan je JavaScript in je browser-instellingen uitzetten of een browser-extension gebruiken als je zorgen hebt over je privacy. (Zoals altijd is onze Privacy Policy, beschikbaar in het Engels en kan je hier meer informatie vinden over welke data we verzamelen en hoe we die gebruiken.)

Aantal hits voorkeuren

De voorkeuren die het mogelijk maken voor ingelogde gebruikers om de weergave van aantallen hits aan te passen, zijn al een aantal jaar buggy of zelfs niet-werkend en het probleem is alleen maar erger geworden met de hoeveelheid caching die we doen.

Daarom zullen we de volgende voorkeuren verwijderen als de nieuwe code voor het aantal hits uitgerold wordt:

 • Don't show me any hit counts (Toon me geen aantal hits)
 • Don't show me hits on my works (Toon me geen hits op mijn werken)
 • Don't show other people hits on my works (Toon anderen geen hits op mijn werken)

Als je liever geen aantal hits ziet nadat deze voorkeuren verwijderd zijn kan je ze verbergen met een site skin.

Als je nog geen site skin gebruikt:

 1. Log in.
 2. Ga naar de Public Site Skins (Openbare Site Skins) pagina.
 3. Kies "Create Site Skin" (Site Skin Maken) om naar de Create Site Skin pagina te gaan.
 4. Vul het "Title" (Titel) veld met een unieke titel, bijv. "[Je gebruikersnaam]'s skin om hits te verbergen."
 5. In het grote "CSS" veld vul je het volgende in: .stats .hits, .statistics .hits { display: none; }
 6. Druk op "Submit" (Verzenden) om je skin op te slaan.
 7. Druk op "Use" (Gebruiken) om de skin toe te passen.

Als je al een openbare site skin zoals Reversi gebruikt:

 1. Volg stap 1 t/m 5 van de uitleg hierboven.
 2. Druk in de "Advanced" (Geavanceerd) sectie op de "Show ↓" (Tonen) knop om meer opties te krijgen.
 3. Druk op "Add parent skin" (Voeg parent skin toe) om twee nieuwe velden aan het formulier toe te voegen, direct boven de knop. Een veld zal gevuld zijn met het nummer "1" en het andere veld zal leeg zijn.
 4. Zet in het lege veld de naam van de openbare site skin die je momenteel gebruikt. De auto-complete zal je helpen de juiste te vinden.
 5. Druk op "Submit" (Verzenden) om jouw skin op te slaan.
 6. Druk op "Use" (Gebruiken) om de skin toe te passen.

Als je een site skin gebruikt die niet openbaar is, kan je proberen de code uit deze uitleg direct in de skin toe te voegen, maar mogelijk moet je wat aanpassingen maken, afhankelijk van de andere styles in je skin.

Links naar het laatste hoofdstuk

Nu rechtstreeks naar een willekeurig hoofdstuk van een werk gaan het aantal hits verhoogd, hebben we de werksamenvatting geüpdate met een link om meteen naar het meest recent geposte hoofdstuk van een werk te gaan.

Een werksamenvatting toont dat de eerste 2 in Hoofdstukken: 2/2 nu de link is naar het laatste hoofdstuk.

Bij werken uit meerdere hoofdstukken zal het eerste nummer in de "Chapters" (Hoofdstukken) informatie onder in de samenvatting nu een link naar dat hoofdstuk zijn, waardoor het makkelijker zal zijn om naar het nieuwste deel van jouw favoriete werk in wording te gaan.

We verwachten deze veranderingen in de komende dagen uit te rollen, zodra we klaar zijn met testen en we de agenda’s van onze vrijwilligers op elkaar hebben afgestemd. We zullen op het @AO3_Status Twitter account kort voor we beginnen een melding plaatsen en een update aan deze post toevoegen als de veranderingen doorgevoerd zijn.