AO3 News

Post Header

Да бисмо смањили злоупотребу, направили смо неке измене код ко-креирања дела, поглавља и серијала на Archive of Our Own – AO3-у (Нашој сопственој архиви). До сада, сваки корисник је имао могућност да Вас улиста као коаутора без Ваше сагласности. Додали смо ауторске позивнице како бисмо осигурали да нећете бити улистани као коаутор док не прихватите позивницу. Такође, додали смо поставку која захтева да се укључите пре него што други корисници могу да Вас позову да постанете коаутор.

Ништа се неће променити у постојећим заједничким делима: сви аутори ће и даље моћи да уређују дело, поглавље или серијал, чак и ако не омогуће поставку. Међутим, пре него што будете могли бити позвани као нови коаутор, мораћете да омогућите опцију "Allow others to invite me as a co-creator" (Дозволи другима да ме позову као коаутора) на Вашој страници Preferences (Поставке). (Где могу да нађем своје Поставке?)

Искључивање поставке Вас неће уклонити из било ког заједничког дела, нити ће спречити било ког од постојећих коаутора дела да унесе измене. Поставку можете укључити и искључити онолико пута колико желите. Искључивање поставке неће избрисати ниједну позивницу коаутора – и даље ћете моћи да их пронађете ако одете на линк "Creator Invitations" (Позивнице аутора) на Вашем Dashboard-у (Контролној табли) када поново укључите поставку.

Ако треба да додате коаутора који нема омогућену поставку и кога не можете контактирати, можете користити поље Notes (Белешке) да бисте оставили одговарајући кредит.

Жао нам је што нисмо могли да најавимо ову промену пре времена као што то обично чинимо, али додавање коаутора који нису желели да буду повезани са неким делом је постало све чешћа тактика злоупотребе и нежељене поште, а ми нисмо желели да изазовемо нагли пораст ових инцидената објављивањем пре него што се ова промена примени. Надамо се да ће ове промене пружити олакшање корисницима који су били мета злоупотребе и помоћи свима да осећају већу контролу над својим искуством на АО3-у.