AO3 News

Post Header

Kako bismo smanjili mogućnost zloupotrebe, uveli smo neke promjene u stvaranju djela, poglavlja i serijala na Archive of Our Own – AO3 (Našem vlastitom arhivu). Do sada je bilo moguće da vas bilo koji korisnik može navesti kao sukreatora bez vašeg odobrenja. Dodali smo kreatorske pozivnice kako bismo bili sigurni da nećete biti navedeni kao sukreator dok ne prihvatite pozivnicu. Uz to, dodali smo postavku koja zahtijeva da se prijavite prije nego što vas drugi korisnici mogu pozvati da postanete sukreator.

Ništa se neće promijeniti kod postojećih sukreiranih stavki : svi kreatori će i dalje moći uređivati djelo, poglavlje ili serijal, čak i ako ne omoguće tu opciju. Prije nego što možete biti dodani kao novi sukreator, morat ćete omogućiti opciju "Allow others to add me as a co-creator" (Dopusti drugima da me dodaju kao sukreatora) u Preferences (Postavkama). (Gdje mogu naći svoje postavke?)

Isključivanje te opcije Vas neće ukloniti kao sukreatora iz postojećih stavki, niti će spriječiti bilo kojeg sukreatora da vrši promjene. Opciju možete uključiti i isključiti koliko god puta želite. Isključivanje postavke neće izbrisati nijednu sukreatorsku pozivnicu - i dalje ćete ih moći pronaći sljedeći vezu "Creator Invitations" (Kreatorska pozivnica) na Dashboard (Upravljačkoj ploči) kad ponovno uključite opciju.

Ako trebate dodati sukreatore koji nemaju tu opciju omogućenu, a ne možete ih kontaktirati, možete koristiti Notes (bilješke) kako biste im pripisali zasluge.

Žao nam je što nismo uspjeli najaviti ovu promjenu prije vremena kao što to obično radimo, ali dodavanje sukreatora koji nisu željeli biti povezani s djelom je postala česta taktika zloupotrebe i neželjene pošte, a mi nismo htjeli izazvati nagli porast tih incidenata objavljivanjem promjene prije nego je uveden popravak. Nadamo se da će uvedene promjene pružiti olakšanje korisnicima koji su bili na meti, te pomoći svima da imaju veću kontrolu nad svojim AO3 iskustvom.