AO3 News

Post Header

Published:
2018-12-14 12:25:34 -0500
Original:
Helpful Information for New Users
Tags:

Ако сте један од многих корисника који се пребацују на Archive of Our Own – AO3 (Нашу сопствену архиву) са других фандомских сајтова где енглески није у широкој употреби, желимо вам добродошлицу - драго нам је да сте ту! АО3 можда има функције са којима се нисте пре сусрели, или можда неће радити на начин на који очекујете, па бисмо да прођемо укратко кроз основне функције.

Креирање налога и представљање

Сви су добродошли на AO3! Није потребно да контактирате Подршку и дате ваш фандомски историјат када хоћете да креирате налог. Ако немате налог а желели бисте га, погледајте Како креирати кориснички налог? Када се улогујете, имаћете пун приступ свим садржајима сајта.

Ако желите да се представите, можете додати ваше податке на вашу личну биографију на вашој Profile (Профил) страници када сте улоговани. Погледајте Како да уредим свој профил? у оквиру често постављаних питања за помоћ! Будите свесни да ће било које информације додате на ваш профил бити доступне свима, без обзира на то да ли су улоговани или не.

Додавање дела

Ако желите да преселите ваша дела са других форума или блогова на AO3, можете или ручно копирати садржај, или користити нашу апликацију за импортовање. Нажалост, импортовање са пуно сајтова ће импортовати и пуно непотребног компјутерског кода.

Тестирали смо импортовање са сајта Lofter—ово је популаран сајт међу кинеским фановима—и излистали смо детаљне инструкције испод, укључујући и како уклонити непотребан код. Могуће је да ће ове инструкције радити и за друге блогове и сајтове.

 1. Када сте улоговани, одаберите "Import Work" (Увези дело / импортуј дело) са менија "Post" (Објави) који се налази на врху странице.
 2. Упишите URL(ове) дела које хоћете да увезете у прво поље за унос.
 3. Не бисте требали да мењате уобичајено кодирање.
 4. Под "Import as" (Увези као) можете одабрати да увезете URL(ове) које сте унели као засебна дела, или као поглавља у оквиру једног дела. Подразумевано подешавање је да се увезу као засебна дела.
 5. Под "Preferences" (Поставке), немојте одабрати "Post without previewing" (Објави без прегледа) пошто ће бити потребно да мењате нацрт. Можете одабрати "Lock all imports to registered users only" (Ограничи сва увежена дела само на регистроване кориснике) ако хоћете да ограничите приступ делима само на АО3 кориснике.
 6. Одаберите одговарајући Rating (Оцену примерености), Archive Warnings (Упозорења архиве), и Fandom(s) (Фандом/е). Обратите пажњу да ће одабрано бити примењено на све URL-ове које увозите. Одабране ставке можете променити касније, уколико је потребно.
 7. Попуните било које друге ознаке/тагове —кликните на иконицу са плавим упитником за објашњење сваког поља (на енглеском језику). Такође можете погледати и често постављана питања (линк испод) за преведено објашњење.
 8. Додајте Author's Notes (Белешке аутора) које хоћете да приложите.
 9. Одаберите "Import"(Увези).
 10. Уредите нацрт дела.
 11. Обришите све линије текста и кода пре прве речи и након последње речи у самом телу вашег дела.
 12. Додајте било која додатна прилагођавања и форматирање по вашем избору. Можете одабрати дугме "Rich Text" да добијете бољу слику тога како ће ваше дело изгледати на екрану.
 13. Да снимите промене:
  • Одаберите "Preview" (Преглед) да проверите да сте ОК са делом а затим "Post" (Објави) да га објавите, или
  • Одаберите "Post without Preview" (Објави без прегледа) да га одмах објавите.
  • Да сачувате као нацрт, одаберите "Save Without Posting" (Сними без објављивања). Обратите пажњу да се нацрти бришу аутоматски 30 дана након што су створени.

Наши туторијали, Туторијал: Објављивање дела на AO3 и Туторијал: Импортовање текстуалних дела на енглеском језику, као и Често постављана питања: Објављивање и уређивање дела вам могу додатно помоћи са питањима која можете имати у вези са процесом објављивања или импортовања дела.

Означавање ваших дела

На AO3-ју, фановска дела су груписана по фандомима (то јест, по називу оригиналног дела из којег потиче фановско дело), а не по ликовима или односима. Неке примере можете наћи на нашој страници Списак фандома. Фандом је обавезна ознака за свако дело, док су везе или ликови опциони. Нажалост, ако додате ознаке односа или везе у пољу за Фандом, ваше дело ће бити врло тешко наћи од стране других корисника, како сајт не може да повеже таква дела са делима која се баве истим односом.

За оптималну употребу нашег система ознака, и како би други корисници лако пронашли ваше дело, ево неких савета:

 • Ставите име оригиналног материјала у поље Фандом. То може бити ТВ серијал, књига или серијал књига, манга или аниме, компјутерска игрица, итд.
  • Уколико пишете о стварној особи, то називамо Real Person Fiction (скраћено RPF, у преводу Фикција о стварним особама) и користимо разне ознаке фандома како би представили ова дела. На пример, можете додати ознаку спортског тима, бенда, или уколико пишете о глумцима вероватно ћете наићи на RPF варијанту тог фандома као што је Wicked (RPF).
  • Ако ваше дело припада у два фандома, или је микс фандома, додајте ознаке оба фандома као посебне ознаке.
 • Иако ознаке Relationship (Односи) и Character (Ликови) нису обавезне, корисници их често користе за претраживање, па је добра идеја попунити и ова поља. Можете додавати ознаке на вашем језику а ми ћемо повезати ваша дела са осталима која су о истом односу или лику.
  • Ознаке канонских односа (или 'званичних односа') су сортиране абецедно по презименима ликова, према латиничном писму. Поље Однос не укључује информације о томе ко је горе а ко доле, или ко је доминантан а ко субмисиван.
   Како бисте назначили ко је горе/доле односно доминантан/субмисиван, можете користити поље Additional Tags (Додатне ознаке)! У овом пољу, користите засебне ознаке за сваки лик и њихова пуна имена. На пример "Top Todoroki Shouto" и "Bottom Midoriya Izuku".

Сакривање дела од претраживача

Када објавите или увезете дело, можете одабрати опцију да само корисници улоговани на АО3 могу да га нађу. Погледајте Како контролисати приступ свом делу? за више информација о томе како се ово ради за нова или постојећа дела.

Уколико увозите дела, можете означити кућицу за означавање поред "Lock all imports to registered users only" (Дозволи приступ увеженим делима само регистрованим корисницима) у оквиру Поставки, која се налази одмах испод места где копирате URL(ове) дела које увозите.

Checkbox to lock your works to logged-in users only

Садржај који не можете објавити

Наши Услови коришћења су тренутно доступни само на енглеском језику, што задаје потешкоће корисницима који не говоре енглески да разумеју шта јесте а шта није дозвољено на сајту. Како бисмо помогли, ево листе садржаја (која није свеобухватна) који није дозвољен на AO3:

 • "Test" објаве, осим ако су објављене под фандомом "Testing".
 • Представљање или постови у стилу блога. Представљање треба да буде објављено у оквиру ваше профилне странице, као што смо навели раније.
 • Комерцијалне промотивне сврхе. Не смете тражити новац од било кога, било у својим делима, или профилу и коментарима на своја или туђа дела. Не узима се обзир да ли тражите донације, дајете провизије или кинески doujinshi, или промовишете објављено дело чији сте фан. Овај сајт је стриктно за некомерцијалне сврхе.
 • Дела која директно нападају друге фанове због односа који им се свиђају. Можете објавити дела о било којем односу који се вама свиђа, и прескочити дела о односима који вам се не свиђају. Међутим, објављивање дела који су напади на људе који воле нешто што ви не волите се може подвести под малтретирање.

Објављивање оваквих дела може довести до пенала.

Где могу наћи више информација?

Наша Често постављана питања о АO3 , и важна обавештења су добри извори информација.

Уколико нисте сигурни какав садржај је дозвољен, контактирајте тим Политике и Подршке. Уколико имате питања о сајту на која нисте нашли одговор у другим документима, контактирајте тим Подршке. Оба тима ће са задовољством одговорити на било која питања.

Сви наведени ресурси су доступни на више језика!

Да приступите често постављеним питањима или Вестима на другом језику, идите на главни мени (испод имена сајта) и одаберите "About" (Више о) а затим "Често постављана питања" или "Вести."

Навигација до странице са често постављеним питањима

Да промените језик, одаберите мени, нађите језик који желите да одаберете, и затим кликните на дугме "Go" (Одабери).

Промена језика


OTW је непрофитна, кровна организација за више пројеката, укључујући AO3, Fanlore, Open Doors, TWC, и OTW Legal Advocacy. Ми смо организација коју воде фанови, у потпуности финансирана из донација, у којој раде волонтери. Више информација о нама је доступно на OTW вебсајту. За више информација о нашем тиму волонтера преводиоца, који су превели и овај пост, погледајте Превођење.