AO3 News

Post Header

Published:
2018-12-14 12:25:21 -0500
Original:
Helpful Information for New Users
Tags:

Dacă ești unul(a) dintre noii utilizatori care se mută pe Archive of Our Own - AO3 (Arhiva Noastră - AO3) dintr-un alt spațiu fandom, unde limba engleză nu este atât de des folosită, îți urăm bine ai venit - ne bucurăm să te avem aici! AO3 are anumite caracteristici care poate nu funcționează așa cum te-ai obișnuit, de aceea vrem să-ți prezentăm câteva noțiuni de bază.

Crearea unui cont nou și prezentarea personală

Toată lumea este binevenită pe AO3! Nu trebuie să contactezi Suportul Tehnic pentru a-ți da istoricul în fandom înainte să-ți faci un cont. Dacă nu ai un cont și vrei să-ți faci unul, verifică Cum îmi fac cont? Odată logat, vei avea acces la tot conținutul de pe site.

Dacă dorești să te prezinți, poți adăuga această informație la biografia personală din pagina de Profile (Profil), odată ce te-ai logat. Verifică întrebarea cum îmi editez profilul? din lista noastră FAQ pentru ajutor! Ține minte că orice informație pe care o adaugi profilului tău este vizibilă tuturor, indiferent dacă sunt logați sau nu pe site.

Adăugarea de lucrări personale

Dacă vrei să-ți muți lucrările de pe alte forumuri sau bloguri pe AO3, poți să o faci manual prin copiere și lipire, sau poți folosi unealta noastră de Import. Din nefericire, din multe site-uri importul aduce cu sine și multe linii de cod inutil.

Am testat importul din Lofter—un site popular printre fanii vorbitori de limba chineză—și am detaliat instrucțiunile mai jos, inclusiv cum se elimină liniile de cod în exces. Aceste instrucțiuni pot funcționa și pentru importul din alte site-uri.

 1. Odată logat(ă), selectează "Import Work" (Importă Lucrarea) din meniul "Post"(Postare) din partea de sus a paginii.
 2. Scrie URL(urile) lucrării(lor) pe care vrei să o/le imporți în primul câmp ce trebuie completat.
 3. Nu ar trebui să faci schimbări la codificarea personalizată.
 4. Sub "Import as" (Importă ca și) poți alege să imporți URL(urile) pe care le-ai înscris drept lucrări separate, sau capitole într-o singură lucrare. Setarea implicită le importă ca fiind lucrări separate.
 5. Sub "Preferences" (Preferințe), nu selecta "Post without previewing" (Postare fără previzualizare), deoarece va trebui să editezi ciorna cu materialul. Poți alege să "Lock all imports to registered users only" (Blochează toate importurile numai pentru utilizatorii înregistrați) dacă preferi ca numai utilizatorii AO3 să aibă acces la lucrare.
 6. Selectează Rating, Archive Warnings (Avertismentele Arhivei), și Fandom(s) (Fandom(urile)) care se aplică. Aceste selecții se vor aplica tuturor URL-urilor pe care le importezi. Le poți edita mai târziu, dacă este nevoie.
 7. Completează celelalte opțiuni de tag-uri— poți selecta iconița cu semnul de întrebare albastru pentru explicații (în limba engleză) pentru fiecare câmp în parte. De asemenea, poți căuta în FAQs (link-ul de mai jos) pentru o explicație tradusă.
 8. Scrie Author's Notes (Notițele autorului) dacă vrei să le incluzi.
 9. Selectează "Import"(Importă).
 10. Editează ciorna lucrării.
 11. Șterge toate liniile de text și cod dinaintea primului cuvânt și după ultimul cuvânt din lucrarea propriuzisă.
 12. Fă toate ajustările de formatare după preferințe. Poți selecta butonul "Rich Text" (Text îmbunătățit) pentru a avea o idee mai clară despre cum va apărea lucrarea pe ecranul cititorilor.
 13. Pentru a-ți salva modificările, poți:
  • Selecta "Preview" (Previzualizare) ca să verifici dacă îți place ce vezi și apoi "Post" (Postare) pentru a o publica, sau
  • Alege "Post without Preview" (Postare fără previzualizare) pentru a o publica pe loc.
  • Pentru a o menține ca și ciornă, selectează "Save Without Posting" (Salvare fără postare). Atenție, o ciornă se șterge automat la 30 de zile după ce a fost creată.

Tutorialul: Postează o lucrare pe AO3 și Tutorialul: Importă lucrările pe bază de text (în limba engelză), precum și FAQ despre cum se postează și editează lucrări te pot ajuta cu orice întrebări pe care le ai despre procesele de importare și postare.

Adăugarea de tag-uri lucrărilor tale

Pe AO3, lucrările fanilor sunt grupate după fandom (adică, titlul universului sursă din care este derivată lucrarea) și nu după personaj sau relație. Poți găsi câteva exemple pe Pagina noastră cu fandom-uri. Alegerea fandom-ului este un tag obligatoriu pentru fiecare lucrare, în timp ce relațiile sau personajele sunt opționale. Din păcate, dacă îți treci tag-ul de relație în câmpul de Fandom, faci lucrarea ta foarte greu de găsit pentru ceilalți utilizatori, deoarece site-ul nu poate grupa lucrarea cu alte lucrări care au în centru aceeași relație.

Pentru a utiliza la maxim sistemul nostru de tag-uri, si pentru a oferii posibilitatea altor utilizatori de a-ți găsi lucrările, avem aici câteva sfaturi:

 • Pune numele universului sursă în câmpul Fandom. Acesta poate fi un serial TV, o carte sau o serie de cărți, o manga sau anime, joc de calculator, etc.
  • Dacă scrii despre o persoană reală, noi numim asta Real Person Fiction (Ficțiune cu Persoane Reale) (sau RPF) și folosim alte tag-uri pentru reprezentarea acestor lucrări. De exemplu, poți alege ca tag numele unei echipe sportive, numele unei formații muzicale, sau dacă scrii despre un actor, probabil vei găsi o versiune de RPF în fandom precum Wicked (RPF).
  • Dacă lucrarea ta este în două fandomuri, sau un crossover, introdu ambele denumiri de fandom-uri ca tag-uri separate.
 • În timp ce tag-urile Relationship (Relație) și Character (Personaj) nu sunt obligatorii, utilizatorii le folosesc adesea pentru a căuta după ele, de aceea este o idee bună să completezi aceste câmpuri. Poți alege tag-uri în propria limbă, iar noi vom grupa lucrarea cu altele care au același personaj, sau relație.
  • Tag-urile de relație canonice (sau "oficiale") sunt sortate alfabetic după numele de familie al personajelor, conform alfabetului latin. Câmpul Relația nu indică cine este partenerul dominant sau supus.
   Pentru a indica care este partenerul dominant/ supus, poți folosi câmpul Additional Tags (Tag-uri suplimentare)! În acest câmp, folosește tag-uri diferite pentru fiecare personaj și folosește numele lor întreg. De exemplu "Top Todoroki Shouto" și "Bottom Midoriya Izuku".

Cum să-ți ascunzi lucrarea de motoarele de căutare

Când postezi sau imporți o lucrare, poți alege să blochezi lucrarea, astfel încât aceasta să fie vizibilă numai utilizatorilor logați într-un cont AO3. Verifică Cum controlez cine îmi accesează lucrările? pentru a vedea cum poți face asta pentru lucrări noi, sau deja existente.

Dacă imporți lucrări, poți bifa căsuța de la Preferințe, de lângă "Lock all imports to registered users only" (Blochează toate lucrările numai pentru utilizatorii înregistrați), aflată dedesubul câmpului unde scrii URL(urile) pentru lucrarea(ările) pe care le imporți.

Căsuța de bifat pentru a bloca lucrările tale numai pentru utilizatorii înregistrați

Lucruri pe care nu le poți posta

Momentan, Termenele și Condițiile noastre de utlizare sunt disponibile doar în limba engleză, lucru care face dificil pentru utilizatorii nevorbitori de limba engleză să știe ce au voie sau nu să posteze pe site. Pentru a te ajuta, uite aici o listă incompletă a tipurilor de conținut pe care nu le acceptăm pe AO3:

 • Postări tip "Test", decât dacă țin de fandomul "Testing".
 • Postări de introducere, sau de tip blog. Te rugăm să-ți postezi introducerea în secțiunea Profil, așa cum am detaliat mai sus.
 • Promoții comerciale. Nu ai voie să ceri bani nimănui, nici prin lucrările, profilul, sau comentariile tale, la lucrările pe care le ai sau, la lucrările altor persoane. Nu contează dacă ceri donații, vinzi lucrări la comandă sau doujinshi, sau promovezi o lucrare publicată a căreia ești fan. Acest site este strict non-comercial.
 • Lucrări care atacă alți fani pentru relațiile dintre personaje preferate de aceștia. Ai voie să postezi lucrări cu relația preferată de tine și să le eviți pe cele care nu-ți plac. Cu toate acestea, postarea de lucrări care atacă alți fani pentru relațiile preferate de aceștia poate fi considerată hărțuială.

Postarea acestui tip de lucrări poate duce la penalizarea contului personal.

Unde pot afla mai multe informații?

Paginile FAQ AO3și anunțuri importante sunt locul unde poți afla o gamă largă de informații.

Dacă nu ești sigur(ă) ce tip ce conținut este acceptabil, contactează Politici și Abuz. Dacă ai întrebări despre site care nu-și au răspunsul în celelalte documente pe care le avem, contactează Suportul Tehnic. Ambele echipe îți vor răspunde bucuroase la întrebări.

Toate aceste resurse sunt disponibile în mai multe limbi!

Pentru a accesa postările FAQ sau News în alte limbi, du-te la meniul principal (aflat sub numele site-ului) și selectează "About" (Despre) și după "FAQ" sau "News."

Navigarea la pagina FAQ

Pentru a schimba limba de afișare, selectează meniul, derulează la limba pe care o preferi și apoi selectează butonul "Go" (Mergi).

Schimbarea limbii


OTW este o organizație non-profit, părinte a multiple proiecte, precum AO3, Fanlore, Open Doors (Uși Deschise), TWC și Asistență Legală OTW. Suntem o organizație condusă de fani, susținută în întregime prin donații, al cărui personal este alcătuit din voluntari. Aflăi mai multe despre noi pe site-ul OTW. Pentru mai multe informații despre echipa noastră de translatori voluntari, care au tradus această postare, accesează pagina de Traduceri.