AO3 News

Post Header

Published:
2018-12-14 12:24:54 -0500
Original:
Helpful Information for New Users
Tags:

Hvis du er én av mange nye brukere som flytter til Archive of Our Own – AO3 (Vårt eget arkiv) fra andre fandomsider hvor man i stor grad ikke bruker engelsk, ønsker vi deg velkommen – vi er så glade for å kunne ta deg imot! AO3 har enkelte funksjoner som muligens ikke fungerer slik du er vant med, så i dette innlegget kommer vi til å gå gjennom noe av det mest grunnleggende.

Opprette en konto og introdusere deg selv

Alle er velkomne hos AO3! Du behøver ikke å kontakte support og legge frem din fandomhistorie når du oppretter en konto. Dersom du ikke har en konto og ønsker å opprette en, se Hvordan oppretter jeg en konto? Når du er logget inn, har du full tilgang til alt innhold på siden.

Hvis du ønsker å introdusere deg selv, kan du legge til informasjonen under din personlige biografi på profilsiden din, så snart du har logget inn. Se spørsmålet Hvordan redigerer jeg profilen min? i vår FAQ for å få hjelp med dette! Vær oppmerksom på at all informasjon du legger ut på profilen din er tilgjengelig for alle, uavhengig om de er logget inn eller ikke.

Legge ut verkene dine

Hvis du ønsker å flytte verkene dine fra andre fora eller bloggsider til AO3, kan du kopiere og lime inn verket ditt manuelt, eller du kan bruke importverktøyet. Dessverre er det slik at mange sider legger ved en del unødvendig kode når man importerer fra disse.

Vi utførte en testimport fra Lofter – en populær side blant kinesiskspråklige fans – og vi har lagt ved detaljerte instruksjoner nedenfor, inkludert hvordan man fjerner overflødig kode. Disse instruksjonene fungerer muligens på andre bloggsider også.

 1. Når du er logget inn, velg "Import Work" (importer verk) fra menyen "Post" (publiser) øverst på siden.
 2. Fyll inn URLen(e) på verket/verkene du ønsker å importere i det første feltet.
 3. Du skal ikke behøve å endre standardkoden.
 4. Under "Import as" (importer som) kan du velge å importere URLen(e) du fylte inn som separate verk eller som kapitler i ett enkelt verk. Standardinnstillingen er å importere dem som separate verk.
 5. Under "Preferences" (innstillinger), ikke velg "Post without previewing" (publiser uten å forhåndsvise) da du må gjøre endringer på utkastet. Du kan klikke på "Lock all imports to registered users only" (lås alle importerte verk til kun registrerte brukere) hvis du foretrekker at kun AO3-brukere har tilgang til verket.
 6. Velg Rating (aldersgrense), Archive Warnings (arkivets advarsler), og Fandom(s) (fandommer) som er relevante. Legg merke til at disse valgene vil gjelde for alle URLene du importerer. Du kan redigere disse senere, om nødvendig.
 7. Fyll inn andre tagger om du ønsker – du kan klikke på ikonet med det blå spørsmålstegnet for en forklaring (på engelsk) på hvert av disse feltene. Du kan også lese FAQ (som er lenket under) for en oversatt forklaring.
 8. Fyll inn Author's Notes (forfatterens kommentarer) dersom du ønsker å inkludere det.
 9. Velg "Import" (importer).
 10. Rediger utkastet.
 11. Slett alle linjer med tekst og kode før det første ordet og etter det siste ordet i verkets tekst.
 12. Gjør endringer i formateringen slik du ønsker. Du kan klikke på "Rich Text" for å få en bedre idé om hvordan verket vil se ut på skjermen.
 13. For å lagre endringene dine kan du:
  • Velg "Preview" (forhåndsvisning) for å sjekke om du er fornøyd med verket og deretter "Post" (publiser) for å publisere det, eller
  • Klikk på "Post without Preview" (publiser uten å forhåndsvise) for å publisere det med én gang.
  • For å beholde det som et utkast, kan du klikke på "Save Without Posting" (lagre uten å publisere). Legg merke til at et utkast blir slettet automatisk 30 dager etter at det ble opprettet.

Vår Tutorial: Å publisere verk på AO3 og Tutorial: Å importere tekstbaserte verk (på engelsk), i tillegg til Å publisere og redigere verk FAQ kan også hjelpe deg med spørsmål du måtte ha om å publisere eller importere verk.

Tagging av verk

På AO3 blir fanverk kategorisert etter fandom (det vil si tittelen på kanon som verket er basert på), og ikke etter karakterer eller pairing. Du kan finne noen eksempler på disse på siden Liste over fandommer. Fandom er en obligatorisk tagg for hvert verk, mens forhold og karakterer er valgfritt. Hvis du fyller inn navnet på pairingen i feltet for fandom blir verket ditt dessverre vanskelig å finne for andre brukere, da siden ikke klarer å lenke disse verkene til andre verk med samme pairing.

Her kommer noen tips for å utnytte taggsystemet på best mulig måte og for å gjøre det lettere for andre brukere finne verket ditt:

 • Fyll inn navnet på det kanoniske kildematerialet i fandomfeltet. Dette kan være en TV-serie, bok eller bokserie, manga eller anime, dataspill, etc.
  • Hvis du skriver om ekte personer, kaller vi dette for Real Person Fiction (eller RPF) og bruker andre fandomtagger for å representerer disse verkene. For eksempel kan du tagge verket med navnet på idrettsklubben, bandet, eller hvis du skriver om en skuespiller finner du sannsynligvis et RPF-navn på fandommen som for eksempel Wicked (RPF).
  • Hvis verket ditt befinner seg i to fandommer eller er en crossover, fyll inn navnet på begge fandommene som separate tagger.
 • Selv om tagger for Relationship (forhold) og Character (karakterer) ikke er obligatoriske søker brukere ofte etter disse, så det kan være en god idé å fylle ut disse feltene. Du kan tagge på ditt eget språk og vi knytter verket ditt sammen med andre verk med samme pairing eller karakterer.
  • Kanoniske forholdstagger (eller ‘offisielle’ tagger) blir sortert alfabetisk etter karakterenes familienavn, i følge det latinske alfabetet. Feltet "Relationships" indikerer ikke hvem som er top og bottom, eller hvem som er dominant og submissiv.
   For å indikere hvem som er top/bottom eller dominant/submissiv, kan du bruke feltet Additional Tags (ytterlige tagger)! Fyll inn separate tagger for hver karakter og bruk deres fulle navn. For eksempel "Top Todoroki Shouto" og "Bottom Midoriya Izuku".

Å skjule verkene dine fra søkemotorer

Når du publiserer eller importerer et verk, kan du velge å låse verket slik at kun de som er logget inn med en AO3-konto kan finne det. Se Hvordan kontrollerer jeg hvem som har tilgang til verkene mine? for å finne ut hvordan du kan gjøre dette på nye eller eksisterende verk.

Dersom du importerer verk, kan du krysse av i boksen under dine innstillinger ved siden av "Lock all imports to registered users only" (lås alle importerte verk til kun registrerte brukere), rett under der du limer inn URLen(e) til verk du importerer.

Avkrysningsboks for å låse verkene dine til kun registrerte brukere

Ting du ikke kan publisere

For øyeblikket er brukervilkårene våre kun tilgjengelige på engelsk, noe som gjør det vanskelig for brukere som ikke snakker engelsk å vite hva som er lov og ikke på siden. Så, for å hjelpe dere, har vi laget en kortfattet liste over ting som ikke er tillatt på AO3:

 • "Test"-poster, med mindre du legger dem ut i "Testing"-fandommen.
 • Blogg- eller introduksjonsinnlegg. Vennligst publiser introduksjonen av deg selv på profilen din, som beskrevet over.
 • Kommersiell reklame. Du kan ikke be om penger fra noen, ikke i verkene dine, på profilen din, eller ved å kommentere på ditt eget eller andres verk. Det spiller ingen rolle om du ber om donasjoner, selger bestillingsoppdrag eller doujinshi, eller promoterer et publisert verk som du er fan av. Denne siden er fullstendig ikke-kommersiell.
 • Verk som er et direkte angrep på andre fans på grunn av et ship de liker. Du må gjerne publisere verk om alle ships du liker, og unngå ships du ikke liker. Å publisere verk som er et direkte angrep på personer som shipper noe du ikke liker kan derimot regnes som trakassering.

Å publisere denne typen verk kan gi konsekvenser for kontoen din.

Hvor kan jeg finne mer informasjon?

Vår AO3 FAQ, og viktige kunngjøringer er bra steder å starte for å finne et bredt spekter av informasjon.

Hvis du er usikker på hva slags innhold som er tillatt, kontakt retningslinjer og misbruk. Hvis du har spørsmål om siden som ikke er besvart i våre andre dokumenter, kontakt support. Begge teamene vil gladelig svare på alle spørsmål du måtte ha.

Alle disse ressursene er tilgjengelige på en rekke språk!

For å få tilgang til FAQ eller nyhetsposter på andre språk, gå til hovedmenyen (under navnet på siden) og klikk på "About" (om) og deretter "FAQ" eller "News."

Å navigere til FAQ-siden

For å endre språk, klikk på menyen, rull ned til språket du ønsker, og klikk på "Go" (gå).

Endre språk


OTW er den ideelle foreldreorganisasjonen for flere prosjekter, blant annet AO3, Fanlore, Åpne Dører, Transformative verk og kulturer, og OTW Juridisk rådgivning. OTW er ledet av fans, fullstendig understøttet av donorer, og bemannet av frivillige. Finn ut mer om oss på OTW sin hjemmeside. Dersom du ønsker å lære mer om våre frivillige oversettere som oversatte dette innlegget, besøk Oversettelsessiden.