AO3 News

Post Header

Published:
2018-12-14 12:24:26 -0500
Original:
Helpful Information for New Users
Tags:

Ha te is azok között a felhasználók között vagy, akik olyan más fandom terekről költöznek az Archive of Our Own - AO3-ra (A Mi Archívumunk) ahol az angol nem olyan elterjedt, szeretnénk üdvözölni - nagyon örülünk, hogy itt vagy! Az AO3-nak vannak tulajdonságai, melyek talán máshogy működnek, mint amihez hozzászoktál - ezért most végigmennénk az alapokon.

Fiók létrehozása és bemutatkozás

Mindenkit örömmel látunk az AO3-on! Nem kell megadnod a fandom történetedet a Támogatásnak, amikor létrehozol egy fiókot. Ha nincs fiókod és szeretnél egyet, itt találsz róla több információt: Hogyan hozok létre fiókot?. Ha már beléptél, az oldalon található minden tartalomhoz hozzáférhetsz.

Ha szeretnél bemutatkozni, ezt megteheted a Profile (Profil) oldaladon a személyes leírásodnál. Segítségért menj tovább a GyIK-ünk Hogyan szerkesszem a profilomat? pontjára! Vedd figyelembe, hogy minden információ, amit a profilodhoz adsz, megtekinthető mindenki számára, akár be vannak lépve, akár nem.

Munka hozzáadása

Ha szeretnéd más fórumról vagy blog felületről átköltöztetni a munkáidat az AO3-ra, manuálisan másolhatod-beillesztheted a munkát, vagy használhatod az Import (Importálás) eszközünket. Az importálás sajnos sok oldalról jelentős mennyiségű felesleges kódot hoz át.

Teszteltük az importálást a Lofter-ről - egy kínai nyelvű rajongók között népszerű oldalról - és alább részletezzük is az instrukciókat ehhez; többek között azt, hogyan lehet eltüntetni a felesleges kódot. Ezek az instrukciók más blog típusú oldalakkal is működhetnek.

 1. Miután beléptél, válaszd ki az "Import Work" (Munka Importálása) opciót a "Post" ("Bejegyzés") menüből az oldal tetején.
 2. Vidd be a munka/munkák URL címét/címeit az első beviteli mezőbe.
 3. A személyes kódolást nem kell megváltoztatnod.
 4. Az "Import as" (Importálás mint) alatt kiválaszthatod, hogy külön munkákként vagy egy munka fejezeteiként importálod a bevitt URL-t / URL-eket. Az alapbeállítással külön munkákként jelennek meg.
 5. A "Preferences" (Preferenciák) alatt ne válaszd a "Post without previewing"-et (Megosztás előnézet nélkül), mert szükség lesz rá, hogy szerkeszd a piszkozatot. Választhatod a "Lock all imports to registered users only" (Importált munkák zárolása nem regisztrált felhasználók számára) opciót, ha szeretnéd, hogy csak AO3 felhasználók férhessenek hozzá.
 6. Válaszd ki a megfelelő Ratinget (Besorolás), Archive Warnings-t (Archívumbeli Figyelmeztetések) és Fandomot/Fandomokat. Ezek vonatkoznak majd az összes importált URL-re - tudod őket szerkeszteni később, ha szükséges.
 7. /li>Töltsd ki a fennmaradó tag opciókat - a kék kérdőjel alatt magyarázatokat találhatsz mindről (angolul). Lefordított magyarázatokat a GyIK-ekben (alább belinkelve) találsz.
 8. Írj be minden Author's Notes-t (Szerző Jegyzetei), amit hozzá szeretnél adni.
 9. Válaszd az "Import" (Importálás) opciót.
 10. Szerkeszd a piszkozatot.
 11. Törölj ki minden szöveget és kódot a munkád első szava előtt és az utolsó szava után.
 12. Igazítsd a formázást ízlés szerint. A "Rich Text" gombbal könnyebben átláthatod, hogyan jelenik majd meg a munka a képernyőn.
 13. El tudod menteni a változtatásaidat, ha:
  • Rámész a "Preview"-re (Előnézet), hogy megnézd, rendben van-e számodra a munka, majd a "Publish"-ra, hogy megoszd, vagy
  • Kiválasztod a "Post without Preview"-et (Megosztás előnézet nélkül), hogy rögtön megoszd.
  • Piszkozatként tartáshoz választhatod a "Save without posting"-ot (Mentés megosztás nélkül). Ne feledd, hogy a piszkozatok 30 nappal létrehozásuk után törlődnek.

Az Útmutató: Munka Megosztása AO3-on és az (angolul) bejegyzéseink és a Közzététel és Szerkesztés GyIK is segítséget tud nyújtani, ha bármilyen kérdésed van a megosztás és az importálás folyamatairól.

Munkáid tagelése
Az AO3-on a munkák fandom szerint vannak csoportosítva (vagyis a forrás kánon címe alapján, amiből a rajongó munka merít), nem karakter vagy párosítás szerint. Találhatsz példákat erre a Fandom listánkon oldalán. A Fandom egy kötelező tag minden munkánál, míg a kapcsolatok és karakterek opcionálisak. Sajnos ha a ship tagedet viszed be a Fandom mezőbe, azzal megnehezíted, hogy mások megtalálják a munkádat, mert az oldal nem tudja összekapcsolni más munkákkal az adott shipről.
Íme néhány tipp, hogy a lehető legjobban kihasználhasd a tag rendszerünket és hogy más felhasználók is megtalálhassák a munkáidat:

 • A kánon forrás nevét rakd a Fandom mezőbe. Ez lehet TV sorozat, könyv vagy könyv sorozat, manga, anime, számítógépes játék, stb.
  • Ha valós személyről írsz, azt Real Person Fictionnek (Valódi Személy Fikció) vagy RPF-nek hívjuk és más fandom tageket használunk a megjelölésükre. Példának okáért, tagelheted a sportcsapat nevével, a banda nevével vagy ha egy színészről írsz, nagy valószínűséggel megtalálod a fandom RPF változatát - például: Wicked (RPF).
  • Ha a munkád két fandomba tartozik vagy crossover, vidd be a két fandom nevét külön tagekként.
  Bár a Relationship (Kapcsolat) és a Character (Karakter) tagek kitöltése nem kötelező, a felhasználók sűrűn keresnek ezekkel, így megkönnyíted a dolgukat, ha kitöltöd őket. Tagelhetsz a saját nyelveden és mi összekötjük a munkádat az azonos, de más nyelvű kapcsolati és karakter tagekkel is.
  • A kapcsolati kánon (avagy 'hivatalos') tagek ábécé sorrendben vannak, a karakterek családneve szerint, a latin ábécét követve. A Kapcsolatok mező nem jelöli, ki aktív és passzív, vagy ki domináns és ki szubmisszív.
   Hogy megjelöld, ki van aktív/passzív vagy ki dom/szub, használhatod az Additional Tags (További Kulcsszavak) mezőt. Ebben a mezőben használj külön taget minden karakterhez és használd a teljes nevüket. Például "Aktív Todoroki Shouto" és "Passzív Midoriya Izuku".

Munkáid elrejtése a keresőmotorok elől

Amikor megosztasz vagy importálsz egy munkát, dönthetsz úgy, hogy lezárod azt, hogy csak AO3 fiókba belépett felhasználók találhassák meg. Pontos útmutatót ehhez új vagy már meglévő munkáknál itt találsz: Hogyan korlátozom, ki fér hozzá a munkáimhoz?.

Ha munkákat importálsz, kipipálhatod a dobozt a Preferences alatt, közvetlenül a "Lock all imports to registered users only" (Importált munkák zárolása nem regisztrált felhasználók számára) mező alatt, ahova az importált munka/munkák URL-jét / URL-jeit másolod.

Doboz a munkák zárolására nem regisztrált felhasználók számára

Mit nem oszthatsz meg

Jelenleg a Felhasználási Feltételeink csak angolul érhetőek el, ami megnehezíti az angolul nem beszélő felhasználóknak, hogy tudják, pontosan mi megengedett és mi nem. Az alábbi listában (a teljesség igénye nélkül) az AO3-mon nem engedélyezett tartalmakat találjátok:

 • "Teszt" posztok, kivéve, ha a "Tesztelés" fanomban vannak.
 • Bemutatkozás vagy blog stílusú bejegyzések. Kérünk, hogy a bemutatkozásodat a profilodban oszd meg, ahogy korábbiakban már vázoltuk.
 • Kereskedelmi reklám. Nem kérhetsz pénzt senkitől, sem a munkáidban sem a profilodban vagy kommentjeidben a saját vagy mások munkáján. Nem számít, hogy adományokat kérsz, komissziókat vagy doujinshit árulsz, vagy egy megjelent munkát reklámozol, amelynek rajongója vagy. Ez az oldal szigorúan reklám-mentes.
 • Munkák, amelyek közvetlenül támadnak más rajongókat az általuk kedvelt shipek miatt. Arról a shipről posztolsz, amelyikről szeretnél és szabadon elkerülheted a shipeket amelyek nem állnak közel hozzád. Azonban az olyan munkák megosztása, melyek más embereket támadnak az általad nem kedvelt shipek miatt, zaklatásnak minősülhet.

Ilyen típusú munkák megosztása a felhasználói fiókod büntetését vonhatja maga után.

Hol találok több információt?

Az AO3 GyIK és a fontos bejelentések remek helyek széles körű információ megtalálására.

Ha nem vagy benne biztos, milyen tartalom megengedett, lépj kapcsolatba a Szabályzat és Visszaélés bizottsággal. Ha kérdéseid vannak az oldallal kapcsolatban amit máshol sem válaszoltunk meg, lépj kapcsolatba a Támogatással. Mindkét csapat örömmel válaszol bármilyen kérdésedre.

Mindezek a források elérhetőek más nyelveken is!

Hogy elérd a GyIK-et vagy a Hírposztokat más nyelveken, lépj a főmenübe (az oldal neve alatt) és válaszd ki az "About"-ot (Rólunk) majd a "FAQ"-t (GyIK) vagy a "News"-t (Hírek).

A GyIK oldal navigációja

Hogy megváltoztasd a nyelvet, válaszd ki a menüt, görgess a nyelvhez, amit szeretnél és válts a "Go" (Mehet) gombbal.

Nyelv megváltoztatása


Az OTW számos projekt non-profit anyaszervezete, köztük az AO3-nak, a Fanlore-nak, az Open Doorsnak, a TWC-nek és az OTW Jogi Képviseletének. Rajongók által működtetett, kizárólag adományokból fenntartott szervezet vagyunk, munkatársaink mind önkéntesek. Tudj meg többet rólunk az OTW honlapján! Önkéntes fordítói csapatunkról, akik ezt a posztot is fordították, többet is megtudhatsz a a Fordítás oldalán.