AO3 News

Post Header

Published:
2018-12-14 12:23:57 -0500
Original:
Helpful Information for New Users
Tags:

Kuulutko lukuisiin käyttäjiimme, jotka ovat siirtyneet Archive of Our Own – AO3:een (Oma arkisto) muuta kieltä kuin englantia käyttäviltä sivustoilta? Haluamme toivottaa sinut tervetulleeksi—hienoa, että liityit joukkoomme! AO3:ssa on ominaisuuksia, jotka voivat toimia eri tavalla kuin mihin olet tottunut, joten alla käymme läpi joitakin perusasioita.

Tilin luominen ja esittäytyminen

Kaikki ovat tervetulleita AO3:een! Sinun ei tarvitse toimittaa käyttäjätukeen tietoja fanihistoriastasi halutessasi luoda tilin. Jos sinulla ei ole tiliä ja haluat sellaisen, tutustu Miten luon käyttäjätilin? -osioon. Kirjauduttuasi sisään sinulla on pääsy kaikkeen sivuston sisältöön.

Voit halutessasi esittäytyä lisäämällä haluamasi tiedot itsestäsi henkilökohtaiseen esittelyyn Profile (profiili) sivulla kirjauduttuasi. UKK:n kysymykseen Kuinka voin muokata profiiliani? tutustumalla saat apua tähän. Huomioi, että kaikki profiiliin lisäämäsi tieto on nähtävillä kaikille riippumatta siitä, ovatko he kirjautuneena.

Teosten lisääminen

Halutessasi siirtää teoksesi muilta keskustelu- tai blogisivustoilta AO3:een voit käsin kopioida ja liittää teoksen tai käyttää teosten tuomiseen tarkoitettua Import-työkalua. Valitettavasti monilta sivuilta tuominen siirtää mukana paljon tarpeetonta koodia.

Kokeilimme tuomista Lofterista—kiinalaisten fanien keskuudessa suositulta sivustolta—ja alta löydät yksityiskohtaiset ohjeet, mukaan lukien ylimääräisen koodin poistamisen. Ohjeet saattavat olla sovellettavissa myös muilta blogisivustoilta tuomiseen.

 1. Kirjauduttuasi sisään valitse "Import Work" (Tuo teos) "Post" (Julkaise) -valikosta sivun yläreunasta.
 2. Kirjoita ensimmäiseen kenttään niiden teosten URL-osoitteet, jotka haluat tuoda sivustolle.
 3. Merkistökoodausta ei yleensä tarvitse muuttaa.
 4. Kohdasta "Import as" (Tuo muodossa) voit valita, haluatko tuoda antamasi URL-osoitteet erillisinä teoksina vai yhden teoksen lukuina. Oletuksena on tuominen erillisinä teoksina.
 5. Kohdassa "Preferences" (Asetukset) älä valitse "Post without previewing" (Julkaise ilman esikatselua), sillä luonnosta on vielä muokattava. Voit valita "Lock all imports to registered users only" (Rajaa tuotavat teokset vain rekisteröityneille käyttäjille), jos haluat, että vain AO3:n käyttäjät pääsevät näkemään teoksen.
 6. Anna teokselle sopivat Rating (Luokitus), Archive Warnings (Arkiston varoitukset), ja Fandom(it). Huomioi, että valinnat koskevat kaikkia tuomiasi URL-osoitteita. Voit muokata näitä myöhemmin tarpeen mukaan.
 7. Lisää muut haluamasi avainsanat—valitsemalla sinisen kysymysmerkin saat selitykset (englanniksi) kullekin kentälle. UKK:sta (linkitetty alla) löydät käännökset kenttien selityksille.
 8. Lisää haluamasi Author's Notes (Tekijän huomautukset).
 9. Valitse "Import" (Tuo).
 10. Muokkaa luonnosta.
 11. Tuhoa kaikki teksti- ja koodirivit, jotka tulevat ennen teoksen ensimmäistä sanaa tai viimeisen sanan jälkeen.
 12. Säädä muotoilu haluamallasi tavalla. Valitsemalla "Rich Text" (rikastettu teksti) -painikkeen saat paremman kuvan siitä, miltä teos lopulta näyttää ruudulla.
 13. Tallentaaksesi muutokset voit:
  • Valita "Preview" (Esikatselu) tarkastaaksesi, että teos on kunnossa, ja tämän jälkeen "Post" julkaistaksesi sen.
  • Valita "Post without Preview" (Julkaise ilman esikatselua) julkaistaksesi teoksen heti.
  • Pitää teoksen luonnoksena, jolloin valitse "Save Without Posting" (Tallenna julkaisematta). Huomaa, että luonnos poistetaan automaattisesti 30 päivän päästä sen luomisesta.

Tutoriaali: Teoksen julkaiseminen AO3-sivustolla ja Tutoriaali: Tekstipohjaisten teosten tuominen (englanniksi), sekä Julkaiseminen ja muokkaaminen -UKK voivat olla avuksi, jos sinulla on kysymyksiä julkaisemiseen tai tuomiseen liittyen.

Avainsanojen käyttö

AO3:ssa faniteokset ryhmitellään fandomeittain (eli teoksen inspiroineen lähdekanonin perusteella), ei hahmon tai parituksen perusteella. Esimerkkejä näistä löydät Fandom-listasta. Jokaiselle teokselle edellytetään annettavan Fandom-avainsana, kun taas suhteisiin ja hahmoihin littyvät avainsanat ovat valinnaisia. Valitettavasti paritukseen liittyvän avainsanan käyttäminen Fandom-kentässä tekee teoksen hankalammaksi löytää muille käyttäjille, koska sivusto ei pysty ryhmittelemään teosta muiden saman parituksen sisältävien teosten kanssa.

Alla on vinkkejä helpottamaan avainsanojen käyttöä ja auttamaan muita käyttäjiä löytämään työsi:

 • Kirjoita Fandom-kenttään kanonisen lähdemateriaalin nimi. Tämä voi olla televisiosarja, kirja tai kirjasarja, manga tai anime, tietokonepeli jne.
  • Todellisia henkilöitä sisältävistä teoksista käytetään nimitystä RPF, ja niillä on erilliset famdomavainsanat. Voit käyttää avainsanana urheilujoukkueen nimeä, bändin nimeä, tai kirjoittaessasi näyttelijöistä, saatat löytää RPF version fandomista, vaikkapa Wicked (RPF).
  • Jos teoksesi liittyy useampaan fandomiin tai se on crossover, lisää molempien fandomien nimet erillisinä avainsanoina.
 • Vaikka Relationship (suhde) ja Character (hahmo) avainsanoja ei edellytetä, käyttäjät tekevät usein hakuja niiden perusteella, joten nämäkin kentät kannattaa täyttää. Voit kirjoittaa avainsanat omalla kielelläsi ja teoksesi ryhmitellään muiden saman suhteen tai hahmon sisältävien teosten kanssa.
  • Kanoniset (tai 'viralliset') parituksiin liittyvät avainsanat järjestetään latinalaisten aakkosten mukaisesti hahmojen sukunimien perusteella. Suhteet-kenttä ei kuvaa hahmojen välistä dynamiikkaa (esimerkiksi top/bottom- tai dom/sub-suhteet).
   Ilmaistaksesi, kuka on top/bottom tai dom/sub, voit käyttää Additional Tags (muu avainsana) -kenttää. Anna kentässä erilliset avainsanat kullekin hahmolle käyttäen koko nimiä. Esimerkiksi "Top Todoroki Shouto" ja "Bottom Midoriya Izuku".

Teosten piilottaminen hakukoneilta

Julkaistessasi tai tuodessasi teoksen voit rajata sen niin, että ainoastaan AO3:een kirjautuneena olevat löytävät sen. Miten voin hallita sitä, kuka voi tarkastella teoksiani? opastaa tekemään tämän uusille tai aiemmin julkaistuille teoksille.

Tuodessasi teoksia voit asetuksissa valita ruudun tekstin "Lock all imports to registered users only" (Rajaa tuotavat teokset vain rekisteröityneille käyttäjille) vieressä. Löydät tämän sen kentän alta, mihin tuotavien teosten URL-osoitteet liitetään.

Valintaruutu, josta rajataan teokset vain kirjautuneiden käyttäjien nähtäväksi

Tällaista sisältöä et voi julkaista

Tällä hetkellä käyttöehdot ovat saatavilla ainoastaan englanniksi, mikä hankaloittaa englantia osaamattomien käyttäjien mahdollisuuksia saada selville, mikä on ja ei ole sallittua sivustolla. Tähän avuksi alla on osittainen luettelo AO3:ssa kielletystä sisällöstä:

 • "Testijulkaisut", ellei niitä sijoita "Testing" fandomiin.
 • Esittelevät tai blogityyppiset julkaisut. Julkaise esittelysi profiilissasi, kuten aiemmin kuvattiin.
 • Kaupallinen toiminta. Et voi pyytää rahaa keneltäkään teoksissasi, profiilissasi, tai omien tai muiden käyttäjien teosten kommenteissa. Tämä sisältää lahjoitusten pyytämisen, toimeksiantojen tai doujinshin myymisen ja fanittamiesi julkaistujen teosten mainostamisen. Sivusto on täysin ei-kaupallinen.
 • Teokset, joissa hyökätään muita faneja vastaan heidän pitämiensä paritusten vuoksi. Saat julkaista teoksia liittyen mihin tahansa pitämääsi paritukseen ja välttää teoksia liittyen parituksiin, joista et pidä. Teosten, joissa hyökätään käyttäjiä vastaan heidän pitämiensä paritusten vuoksi, julkaisu voidaan määrittää häirinnäksi.

Tilillesi voidaan asettaa rangaistuksia tällaisten teosten julkaisemisen seurauksena.

Mistä saan lisätietoa?

AO3-UKK ja tärkeät tiedotteet antavat kattavasti tietoa eri aiheisiin liittyen.

Jos et ole varma, mitä voit julkaista, ota yhteyttä Säännöt & väärinkäytökset -toimikuntaan. Jos kysymykseesi ei löydy vastausta muista ohjeistamme, ota yhteyttä Käyttäjätukeen. Molemmat tahot vastaavat mielellään kaikkiin esitettyihin kysymyksiin.

Nämä tahot neuvovat usealla eri kielellä!

UKK:hon ja uutisiin muilla kielillä pääset päävalikosta (sivuston nimen alla) valitsemalla ensin "About" (Tietoa) ja sitten "FAQ" tai "News."

UKK-sivulle löytäminen

Kielen vaihtamiseksi mene valikkoon ja rullaa haluamasi kielen kohdalle, ja tämän jälkeen valitse "Go" (Mene) -painike.

Kielen muuttaminen


OTW on voittoa tavoittelematon järjestö, jonka projekteihin kuuluvat AO3, Fanlore, Open Doors, TWC ja Legal Advocacy. Olemme fanien pyörittämä, täysin lahjoitusten varassa toimiva vapaaehtoisorganisaatio. Lisätietoja OTW:n toiminnasta. Tämän uutispostauksen käänsivät OTW:n vapaaehtoiset kääntäjät. Jos haluat lukea lisää työstämme, käy tutustumassa Käännös-toimikunnan osioon transformativeworks.org-sivustolla.