AO3 News

Post Header

Published:
2018-12-14 12:23:52 -0500
Original:
Helpful Information for New Users
Tags:

Als je een van de vele gebruikers bent die naar het Archive of Our Own – AO3 (Ons Eigen Archief) is gekomen van een van de andere fandom ruimtes waar Engels niet veelvuldig wordt gebruikt, dan willen we je graag welkom heten—we zijn blij om je hier te hebben! AO3 heeft een aantal opties die wellicht niet werken zoals je gewend bent, dus we willen je graag even de basisdingen uitleggen.

Een account aanmaken en jezelf voorstellen

Iedereen is welkom op AO3! Je hoeft geen contact op te nemen met Support om je fandomgeschiedenis door te geven als je een account aan wilt maken. Als je geen account hebt, maar er wel een wilt, ga dan naar Hoe maak ik een account aan? Zodra je ingelogd bent heb je volledige toegang tot alles wat de site te bieden heeft.

Als je jezelf wilt voorstellen, dan kan je die informatie toevoegen aan je persoonlijke biografie op je Profile (Profiel) pagina zodra je bent ingelogd. Ga naar de Hoe pas ik mijn profiel aan? vraag in onze FAQ voor meer informatie! We willen je er wel op wijzen dat de informatie die je toevoegt aan je profiel voor iedereen zichtbaar is, of ze nu ingelogd zijn of niet.

Jouw werken toevoegen

Als je jouw werken van andere fora of bloggingsites wilt verplaatsen naar het AO3, dan kan je handmatig je werk kopiëren en plakken of je kunt onze Importfunctie gebruiken. Helaas brengt het importeren van een groot aantal sites ook veel overbodige code met zich mee.

We hebben een testimport uitgevoerd vanaf Lofter—een populaire site bij onze Chineestalige fans—en we hebben de handleiding hieronder uitgewerkt, met daarin ook hoe je de overbodige code kunt verwijderen. Deze handleiding zou ook kunnen werken met andere bloggingsites.

 1. Kies voor "Import Work" (Importeer Werk) uit het "Post" menu bovenaan de pagina als je bent ingelogd.
 2. Voer de URL(s) in van het werk of de werken die je wilt importeren in het eerste invoerveld.
 3. Het zou niet nodig moeten zijn om de aangepaste code te veranderen
 4. Onder "Import as" (Importeer als) kun je ervoor kiezen om de URL(s) die je hebt ingevoerd te importeren als individuele werken of als hoofdstukken in een enkel werk. De standaard is om ze te importeren als individuele werken.
 5. Kies onder "Preferences" (Voorkeuren) NIET voor "Post without previewing" (Post zonder vooraf te bekijken) omdat je het concept moet bewerken. Je kan ervoor kiezen om "Lock all imports to registered users only" (Maak alle imports alleen zichtbaar voor geregistreerde gebruikers) als je wilt dat alleen AO3-gebruikers toegang hebben tot het werk.
 6. Selecteer de Rating (Classificatie), Archive Warnings (Archiefwaarschuwingen) en Fandom(s) die van toepassing zijn. Let erop dat deze selecties worden toegepast op alle URL's die je importeert. Je kan deze later aanpassen als dat nodig is.
 7. Vul de andere tag-opties in—je kan het blauwe vraagteken selecteren voor meer informatie (in het Engels) over deze velden. Je kan ook meer informatie vinden in de FAQs (hieronder gelinkt) voor een vertaalde uitleg.
 8. Voer eventuele Author's Notes (Opmerkingen van Auteur) in.
 9. Selecteer "Import" (Importeer).
 10. Bewerk het conceptwerk.
 11. Verwijder alle tekst en code voor het eerste woord en na het laatste woord van je werk.
 12. Maak zoveel aanpassingen in de formatting als je wilt. Je kan de knop "Rich Text" selecteren om te zien hoe het werk op het scherm zal verschijnen.
 13. Om je veranderingen op te slaan kan je:
  • "Preview" (Bekijken) selecteren om te controleren dat je tevreden bent met het resultaat en daarna op "Post" klikken om het werk te plaatsen, of
  • Kiezen voor "Post without Preview" (Post zonder vooraf te bekijken) om het meteen te plaatsen.
  • Om het werk als concept te houden kun je kiezen voor "Save Without Posting" (Bewaar Zonder te Posten). Let op! Een concept wordt 30 dagen na creatie automatisch verwijderd.

Onze Tutorial: Een Werk Posten Op AO3, Tutorial: Tekstgebaseerde Werken Importeren (in het Engels), en onze Werken Posten en Bewerken FAQ kunnen ook nuttig zijn bij het beantwoorden van eventuele vragen tijdens het posten of het importeren.

Je werken taggen

Op AO3 zijn werken gegroepeerd per fandom (dat wil zeggen, de titel van de bron canon waar het fandom op is gebaseerd) en niet per personage of paar. Je kan een aantal voorbeelden vinden op onze Fandomlijst pagina. Fandom is een verplichte tag voor elk werk, terwijl relaties en personages optioneel zijn. Helaas wordt het erg moeilijk voor andere gebruikers om je werk te vinden als je jouw shiptag in het Fandomveld invoert omdat de site geen verbinding kan leggen tussen zulke werken en andere werken met hetzelfde ship.

Om ons taggingsysteem optimaal te gebruiken en andere gebruikers te helpen om jouw werk te vinden hebben wij wat tips voor je opgesteld:

 • Zet de naam van het canonical bronmateriaal in het Fandomveld. Dit kan een televisieserie, boek, boekenserie, manga of anime, computerspel, etc. zijn.
  • Als je over een echt bestaand persoon schrijft, dan noemen we dat Real Person Fiction (of RPF) en we gebruiken andere tags voor dit soort werken. Zo kun je bijvoorbeeld taggen met de naam van een sportteam of een band, of als je schrijft over een acteur dan zul je zeer waarschijnlijk wel een RPF-variant op het fandom kunnen vinden zoals bijvoorbeeld Wicked (RPF).
  • Als je werk zich afspeelt in twee fandoms, of een crossover is, voer dan de twee fandomnames in als afzonderlijke tags.
 • Relationship (Relatie) en Character (Personage) tags zijn niet verplicht, maar gebruikers zoeken er wel vaak op, dus het is een goed idee om deze velden in te vullen. Je kan in je eigen taal taggen en wij leggen de verbinding tussen jouw werk en andere werken met dezelfde relaties of karakters.
  • Relatie canonical (ook wel 'officiële')tags zijn alfabetisch gesorteerd op de familienaam van de personages, volgens het Latijnse alfabet. Het Relaties-veld geeft niet aan wie de top of bottom is, of wie de dom of sub is.
   Om aan te geven wie top/bottom of dom/sub is, kun je het Additional Tags (Extra Tags)veld gebruiken! In dit veld gebruik je afzonderlijke tags voor elk karakter en je gebruikt hun volledige namen. Bijvoorbeeld "Top Todoroki Shouto" en "Bottom Midoriya Izuku".

Jouw werken verbergen voor zoekmachines

Wanneer je een werk post of importeert kan je ervoor kiezen om het werk te vergrendelen zodat alleen mensen die ingelogd zijn op een AO3-account het werk kunnen vinden. Ga naar Hoe bepaal ik wie toegang heeft tot mijn werk? voor informatie over hoe je dit kan doen voor nieuwe of bestaande werken.

Als je werken importeert kan je het vakje onder Preferences aanvinken, naast "Lock all imports to registered users only" (Maak alle imports alleen zichtbaar voor geregistreerde gebruikers) net onder het veld waar je de URL('s) inplakt voor de werken die je importeert.

Checkbox om je werken alleen zichtbaar te maken voor geregistreerde gebruikers

Zaken die je niet kan posten

Op dit moment zijn onze Servicevoorwaarden alleen beschikbaar in het Engels, wat het moeilijk maakt voor gebruikers die geen Engels spreken om te weten wat wel en niet is toegestaan op de site. Dus om jullie te helpen hebben we hier een niet conclusieve lijst met content die NIET toegestaan is op het AO3:

 • "Test" posts, tenzij ze geplaatst zijn in het "Testing" fandom.
 • Introducties of posts in blogstijl. Plaats je introductie op je profiel, zoals we hierboven beschreven.
 • Commerciële promotie. Je mag geen geld vragen van andere gebruikers, dit geldt voor zowel je werken als je profiel en opmerkingen op jouw werken of die van anderen. Het maakt hierbij niet uit of je om donaties vraagt, commissies of doujinshi verkoopt of een gepubliceerd werk promoot waar je een fan van bent . Deze site is strikt non-commercieel.
 • Werken die direct andere fans aanvallen om de ships die ze leuk vinden. Het staat je vrij om werken te posten over welke ship je ook maar leuk vindt, en om werken te vermijden over ships die je niet aanstaan. Maar het posten van werken die aanvallen zijn op mensen die iets shippen waar jij je niet in kunt vinden kan worden gezien als pesten of lastigvallen.

Het posten van dit soort werken kan leiden tot straffen op je account.

Waar kan ik meer informatie vinden?

Onze AO3 FAQ, en belangrijke aankondigingen zijn goede plekken om veel informatie te vinden.

Als je niet zeker weet wat voor content is toegestaan, neem dan contact op met Beleid & Misbruik. Als je vragen hebt over de site die niet worden beantwoord in onze overige documenten, neem dan contact op met Support.
Beide teams staan klaar om al je vragen te beantwoorden.

Al deze informatie is beschikbaar in meerdere talen!

Om de FAQ of Nieuwsposts in andere talen te lezen, ga je naar het hoofdmenu (onder de sitenaam) en selecteer je "About" (Over) en dan "FAQ" of "Nieuws."

Naar de FAQ-pagina gaan

Om de taal te veranderen selecteer je het menu, scroll dan naar de taal van jouw voorkeur en selecteer de "Go" (Gaan) knop.

De taal veranderen


De OTW is de overkoepelende non-profit organisatie van meerdere projecten, waaronder AO3, Fanlore, Open Deuren, TWC en OTW Juridische Bijstand. We zijn een door fans beheerde, volledig door donaties gefinancierde vrijwilligersorganisatie. Ga voor meer informatie over ons naar de OTW website. Om meer te weten te komen over ons team of de vrijwillige vertalers, kan je terecht bij de Vertalingspagina.