AO3 News

Post Header

Published:
2018-12-14 12:23:37 -0500
Original:
Helpful Information for New Users
Tags:

Si ets un/a dels molts usuaris/es traslladant-se a Archive of Our Own – AO3 (Un Arxiu Propi) des d'altres espais de fàndom on l'ús de l'anglès no està gaire estès, ens agradaria donar-te la benvinguda. Ens encanta tenir-te aquí! L'AO3 té algunes característiques que potser no funcionen de la manera a la que estàs acostumat/da, així voldríem prende'ns les molèsties de repassar alguns conceptes bàsics.

Crear un compte i presentar-te

Tothom és benvingut a l'AO3! No és necessari contactar amb Suport i explicar la teva experiència al fàndom quan vulguis crear-te un compte. Si tens cap compte i en voldries un, llegeix Com creo un compte? Un cop hagis iniciat la sessió, tindràs accés a tot el contingut de la web.

Si volguessis presentar-te, pots afegir la informació a la biografia personal de la teva pàgina de Profile (Perfil) un cop hagis iniciat la sessió. Consulta la pregunta Com edito el meu perfil? a les nostres Preguntes Freqüents si tens dubtes! Sigues conscient que tothom té accés a tota la informació que afegeixis al teu perfil, estiguin registrats o no.

Afegir les teves obres

Si vols traslladar les teves obres des d'altres fòrums o llocs web de blogs a l'AO3, pots copiar i enganxar la teva obra manualment o pots fer servir la nostra eina d'Importació. Desafortunadament, importar des de molts llocs web pot afegir molt codi innecessari.

Vam fer una prova amb Lofter (una pàgina popular entre els fans de parla xinesa) i hem detallat les instruccions més avall, incloent-hi com eliminar l'excés de codi. Les mateixes instruccions també poden funcionar amb altres pàgines amb format blog.

 1. Quan hagis iniciat la sessió, selecciona "Import Work" (Importar Obra) des del menú "Post" (Publicar) a la part de dalt de la pàgina.
 2. Introdueix la/les URL(s) de la/les obra/es que vulguis importar al primer camp.
 3. No hauries de necessitar canviar la codificació personalitzada.
 4. A "Import as" (Importar com a) pots escollir importar la/les URL(s) que has introduït com a obres separades o bé com a capítols d'una mateixa obra. Per defecte, s'importaran com a obres diferents.
 5. A "Preferences" (Preferències), no escullis "Post without previewing" (Publicar sense previsualització) ja que potser necessitaràs editar l'esborrany. Pots escollir "Lock all imports to registered users only" (Restringeix les importacions només a usuaris registrats) si prefereixes que només els usuaris de l'AO3 tinguin accés a l'obra.
 6. Selecciona el Rating (Classificació), Archive Warnings (Advertiments d'arxiu), i el/s Fandom(s) (Fàndoms) que corresponguin. Tingues en compte que el que seleccionis s'aplicarà a totes les URLs que importis. Si ho necessites, pots editar les seleccions després.
 7. Omple totes les altres opcions d'etiquetatge (pots seleccionar l'icona de l'interrogant blau si necessites una explicació, en anglès, de cada un dels camps). Pots buscar a les FAQs (llistades més avall) per trobar l'explicació traduïda.
 8. Introdueix qualsevol Author's Notes (Notes d'autor) que vulguis incloure.
 9. Selecciona "Import"(Importar).
 10. Edita l'esborrany.
 11. Esborra totes les línies de text i el codi abans de la primera paraula i després de l'última del text de la teva obra.
 12. Fes tots els altres canvis de format que vulguis. Pots escollir l'opció de "Rich Text" (Text enriquit) per fer-te una millor idea de com quedarà l'obra a la pantalla.
 13. Per guardar els teus canvis pots:
  • Selecciona "Preview" (Previsualització) per veure si estàs satisfet/a amb l'obra i després "Post" per publicar-la, o bé
  • Escull "Post without Preview" (Publicar sense previsualització) per publicar-la immediatament.
  • Per guardar-la com a esborrany, pots sel·leccionar "Save Without Posting" (Guardar sense publicar). Tingues en compte que l'esborrany s'eliminarà automàticament 30 dies després de crear-se.

El nostre Tutorial: Publicar una obra a l'AO3 i també el Tutorial: Importar obres de text (en anglès), així com les Preguntes freqüents sobre com publicar i editar obres, poden ajudar-te a resoldre qualsevol dubte que tinguis sobre els processos de publicació i importació.

Etiquetar les teves obres

A l'AO3, les obres de fans s'agrupen per fàndom (és a dir, el títol de la font cànon de la qual s'extreu l'obra de fan), no per personatge o parella. En pots trobar alguns exemples a la nostra Llista de fàndoms. El fàndom és una etiqueta obligatòria per cada obra, mentre que les parelles o els personatges són opcionals. Desafortunadament, introduir l'etiqueta de la teva parella a l'apartat de Fàndom fa que la teva obra sigui molt difícil de trobar pels altres usuaris, ja que el lloc web no pot enllaçar-la amb altres obres de la mateixa parella.

Per fer un millor ús del nostre sistema d'etiquetatge, i per facilitar que els altres usuaris trobin les teves obres, et donem uns consells:

 • Posa el nom de la font de material canònic a l'apartat de Fàndom. Pot tractar-se d'una sèrie de televisió, un llibre o una sèrie de llibres, manga o anime, videojocs, etc.
  • Si escrius sobre persones reals, en diem Ficció sobre persones reals o (RPF) i fem servir altres etiquetes de fàndom per representar aquestes obres. Per exemple, pots etiquetar amb el nom de l'equip esportiu, grup de música, o si escrius sobre un actor, segurament pots trobar una variació RPF del fàndom com per exemple Wicked (RPF).
  • Si la teva obra correspon a dos fàndoms o és un crossover, introdueix les dues etiquetes de fàndom per separat.
 • Tot i que les etiquetes de Relationship (Relació) and Character (Personatge) no són necessàries, normalment els usuaris les fan servir per cercar, així que és bona idea omplir aquests camps. Pots etiquetar en el teu propi idioma i nosaltres enllaçarem les teves obres amb altres de la mateixa parella o personatge.
  • Les etiquetes de relacions canòniques (o "oficials") s'organitzen alfabèticament pels cognoms dels personatges seguint l'alfabet llatí. El camp de Relacions no indica qui és l'actiu o el passiu, o qui és dominant i qui submís.
   Per indicar qui és actiu/passiu o dom/sub, pots fer servir el camp d'Additional Tags (Etiquetes adicionals)! En aquest camp, utilitza etiquetes separades per cada personatge juntament amb el seu nom complet. Per exemple "Todoroki Shouto Actiu" i "Midoriya Izuku Passiu".

Amagar les teves obres de motors de cerca

Quan publiques o importes una obra, pots escollir si bloquejar-la de manera que només aquells que tinguin un compte a l'AO3 la puguin trobar. Llegeix Com controlo qui pot accedir a les meves obres? per saber com fer-ho amb obres noves o ja existents.

Si estàs important obres, pots seleccionar la casella a sota de Preferències on posa "Lock all imports to registered users only" (Restringeix les importacions només a usuaris registrats), just a sota d'on enganxes la/les URL(s) de la/les obra/es que estiguis important.

Casella per restringuir les teves obres només a usuaris registrats

Coses que no pots publicar

Actualment, els nostres Termes i condicions de servei només estan disponibles en anglès, cosa que fa difícil per als usuaris que no són angloparlants saber què està permès i què no. Així que per ajudar-te, aquí tens una llista breu de contingut que no permetem a l'AO3:

 • Publicacions "de prova", a menys que estiguin dins el fàndom de "Proves".
 • Publicacions d'introducció o d'estil blog. Publica la teva introducció al teu Perfil, tal i com s'ha indicat abans.
 • Propaganda comercial. No demanaràs diners a ningú, ni a les teves obres, ni al teu perfil, ni en comentaris que facis en obres d'altra gent. Tant és si demanes donacions, ofereixes encàrrecs o doujinshi, o promous una obra publicada de la qual ets fan. Aquest lloc web és estrictament no-comercial.

Publicar aquest tipus d'obres pot fer que es penalitzi el teu compte.

On puc trobar més informació?

Tant Preguntes freqüents de l'AO3 com anuncis importants són un bon lloc per trobar una gran varietat d'informació.

Si tens dubtes sobre quin contingut està permès, contacta amb Polítiques i Prevenció de l'Abús. Si tens cap pregunta sobre el lloc web que no resolem en cap dels nostres documents, contacta amb Suport. Tots dos equips estaran encantats d'ajudar-te amb qualsevol dubte que tinguis.

Tots aquests recursos estan disponibles en un gran nombre d'idiomes!

Per accedir a les Preguntes freqüents i a les entrades de Notícies en altres idiomes, vés al menú principal (a sota del nom del lloc web) i selecciona "About" (Quant a) i després "Preguntes freqüents" o "Notícies."

Navegar a la pàgina de Preguntes freqüents

Per canviar l'idioma, selecciona el menú, busca l'idioma que prefereixis, i després clica el botó "Go" (Vés).

Canviar l'idioma


L'OTW és l'organització sense ànim de lucre que desenvolupa i manté projectes com l'AO3, Fanlore, Projecte de Portes Obertes, TWC i l'Advocació Jurídica de l'OTW. Som una organització gestionada per fans, totalment finançada per donatius, i amb una plantilla de voluntaris/es. Per saber més sobre nosaltres visita el lloc web de l'OTW. Per aprendre més sobre el nostre equip de traductors/es voluntaris/es, que han traduït aquesta entrada, visita la pàgina de Traducció.