AO3 News

Post Header

Published:
2018-12-14 12:23:13 -0500
Original:
Helpful Information for New Users
Tags:

Om du är en av de många användare som kommer till Archive of Our Own – AO3 (Vårt Eget Arkiv) från andra platser för fandom där engelska inte används så mycket, så vill vi välkomna dig — vi är så glada att ha dig här! AO3 har en del funktioner som kanske inte fungerar så som du är van, så vi vill gärna ta chansen att gå igenom några grundläggande saker.

Att skapa ett konto och presentera dig

Alla är välkomna till AO3! Du behöver inte kontakta Support och ge oss din fandomhistoria när du vill skapa ett konto. Om du inte har ett konto och vill skapa ett, läs Hur skapar jag ett konto? När du väl är inloggad kommer du att ha full tillgång till allt innehåll på sidan.

Om du vill presentera dig kan du lägga till informationen till din personliga biografi på din profilsida när du väl är inloggad. Läs frågan Hur redigerar jag min profil? i våra vanliga frågor så får du hjälp! Var medveten om att all information du lägger upp på din profil är tillgänglig för vem som helst, vare sig de är inloggade eller inte.

Lägga upp dina verk

Om du vill flytta dina verk från andra forum eller bloggar till AO3 kan du manuellt kopiera och klistra in dina verk, eller använda vårt importverktyg. Tyvärr kommer det med en massa onödig kod från många sidor om du importerar.

Vi körde en testimport från Lofter — en populär sida bland kinesiska användare — och vi har skrivit instruktionerna nedan, inklusive hur du kan ta bort onödig kod. Dessa instruktioner kan fungera för andra sidor också.

 1. När du är inloggad, välj "Import Work" (Importera verk) från menyn "Post" (Publicera) högst upp på sidan.
 2. Lägg till URL på det/de verk som du vill importera i den första textrutan.
 3. Du borde inte behöva ändra standardkoden.
 4. Under "Import as" (Importera som) kan du välja att importera den URL/de URL-er du har lagt in som separata verk, eller som kapitel i ett enda verk. Standard är att importera dem som separata verk.
 5. Under "Preferences" (Inställningar), välj inte "Post without previewing" (Publicera utan förhandsgranskning) eftersom du kommer att behöva redigera ditt utkast. Du kan välja "Lock all imports to registered users only" (Lås alla importer till enbart registrerade användare) om du skulle föredra att enbart AO3-användare har tillgång till verket.
 6. Välj aktuella Rating (åldersgräns), Archive Warnings (arkivets varningar) och Fandom(s). Observera att ditt val kommer att gälla alla URL-er du importerar. Du kan redigera dem senare om det behövs.
 7. Fyll i dina val av andra taggar — du kan välja den blå ikonen med ett frågetecken för en förklaring (på engelska) av varje fät. Du kan också läsa listan på vanliga frågor (länk nedan) för en översatt förklaring.
 8. Lägg till om du vill ha Author's Notes (Författarens anmärkning).
 9. Välj "Import"(Importera).
 10. Redigera ditt utkast.
 11. Radera alla rader med text och kod före det första ordet och efter det sista ordet i din text.
 12. Justera din formatering på andra sätt om du vill. Du kan välja knappen "Rich text" (formaterad text) för att få en bättre uppfattning om hur ditt verk kommer att se ut på skärmen.
 13. För att spara dina ändringar kan du:
  • Välja "Preview" (Förhandsgranskning) för att kolla så att du är nöjd med texten och sen "Post" för att publicera det, eller
  • Välja "Post without Preview" (Publicera utan förhandsgranskning) för att publicera direkt.
  • För att behålla det som utkast, kan du välja "Save Without Posting" (Spara utan att publicera). Observera att ett utkast automatiskt raderas 30 dagar efter att det skapades.

Vår Guide till att publicera ett verk på AO3 och Guide till att importera textbaserade verk (på engelska) såväl som vanliga frågor om att publicera och redigera verk kan också hjälpa dig med de frågor du kan ha om att publicera och importera verk.

Att tagga dina verk

På AO3 är verk av fans sorterade efter fandom (det vill säga titeln på den ursprungliga kanon verket härstammar från), inte efter karaktärer eller relationer. Du kan hitta några exempel på dessa på vår lista över fandoms. Fandom är en obligatorisk tagg för alla verk, medan relationer och karaktärer är frivilligt. Om du sätter in din relationstagg i rutan för fandom blir ditt verk tyvärr jättesvårt för andra användare att hitta, eftersom sidan inte kan länka ihop sådana verk med andra verk om samma relation.
För att använda vårt taggsystem på bästa sätt och låta andra användare hitta dina verk kommer här några tips:

 • Sätt in namnet på din ursprungliga kanon i rutan för Fandom. Det kan vara en TV-serie, bok eller bokserie, manga eller anime, ett datorspel, osv.
  • Om du skriver om en verklig person kallar vi det Real Person Fiction (RPF) och använder olika fandomtaggar för att representera dessa verk. Till exempel kan du tagga med namnet på ett idrottslag eller band, eller om du skriver om en skådespelare kommer du förmodligen att hitta en RPF-variant av fandomen, som Wicked (RPF).
  • Om ditt verk tillhör två fandoms eller är en crossover så skriv in båda fandomnamnen som separata taggar.
 • Fastän Relationship (relation) och Character (karaktär) inte är obligatoriska så söker användare ofta efter dem, så det är en bra idé att fylla i dessa rutor. Du kan tagga på ditt eget språk så länkar vi ihop dina verk med andra verk om samma relation eller karaktär.
  • Kanoniska (eller "officiella") relationstaggar sorteras alfabetiskt enligt karaktärernas efternamn i det latinska alfabetet. Relationsfältet ger ingen hänvisning om vem som är aktiv eller passiv, dominant eller undergiven.
   För att visa vem som är aktiv/passiv eller dominant/undergiven kan du använda rutan för Additional Tags (Ytterligare taggar)! I denna ruta bör du använda separata taggar för varje karaktär och deras fullständiga namn. Till exempel "Aktiv Todoroki Shouto" och "Passiv Midoriya Izuku".

Att gömma dina verk från sökmotorer

När du publicerar eller importerar ett verk kan du välja att låsa verket så att bara de som är inloggade på ett AO3-konto kan finna det. Läs Hur kontrollerar jag vem som får tillgång till mitt verk? för information om hur du gör detta med nya eller existerande verk.

Om du importerar verk kan du kryssa i rutan under Preferences bredvid "Lock all imports to registered users only" (Lås alla importer till enbart registrerade användare) precis under där du klistrar in URL till det/de verk du importerar.

Kryssruta för att låsa ditt verk till enbart inloggade användare

Saker du inte kan publicera

För närvarande finns våra användarvillkor bara på engelska, vilket gör det svårt för användare som inte talar engelska att veta vad som är tillåtet på sidan eller inte. Så för att hjälpa dig finns här en icke fullständig lista på innehåll som vi inte tillåter på AO3.

 • "Test"-inlägg, såvida de inte läggs upp i "Testing"-fandomen.
 • Presentationer eller blogginlägg. Var vänlig lägg din presentation i din profil, så som beskrivs ovan.
 • Kommersiell PR. Du får inte be om pengar från någon, vare sig i dina verk, din profil, eller kommentarer på dina eller andras verk. Det spelar ingen roll om du ber om gåvor, säljer beställda verk eller doujinshi, eller gör reklam för ett publicerat verk som du är fan av. Denna sida är strängt icke-kommersiell.
 • Verk som direkt attackerar andra fans på grund av de relationer de gillar. Du får gärna publicera verk om vilken relation som helst som du gillar och undvika verk om relationer du inte gillar. Att publicera verk som attackerar folk som gillar andra relationer än du gör kan däremot räknas som trakasserier.

Att publicera dessa typer av verk kan göra att vi vidtar åtgärder mot ditt konto.

Var kan jag få mer information?

Våra vanliga frågor om AO3 och viktiga tillkännagivanden är bra ställen att få en mängd olika information.

Om du är osäker på vilket innehåll som är tillåtet, kontakta Policy & Missbruk. Om du har frågor om sidan som inte besvaras i våra andra dokument, kontakta Support. Båda teamen svarar gärna på alla frågor du kan tänkas ha.

Alla dessa resurser finns tillgängliga på ett flertal språk!

För att läsa vanliga frågor eller nyheter på andra språk, gå till huvudmenyn (under namnet på sidan) och välj "About" (Om) följt av FAQ" (vanliga frågor) eller "News (Nyheter)."

Att navigera till sidan för vanliga frågor

För att ändra språk, välj menyn, scrolla ner till det språk du föredrar och välj sedan knappen "Go" (gå dit).

Att ändra språk


OTW är den icke vinstdrivande organisation som står bakom ett flertal projekt, inklusive AO3, Fanlore, Öppna Dörrar, TWC och OTWs Juridiska Rådgivning. Vi är en organisation som drivs av fans, finansieras enbart genom gåvor och bemannas helt av volontärer. Lär dig mer om oss på OTWs webbplats. För mer information om vårt team av översättarvolontärer, som har översatt detta inlägg, kolla in sidan för Översättning.