AO3 News

Post Header

Published:
2018-12-13 19:53:55 -0500
Original:
The Archive now supports a whole lot more characters!
Tags:

🎁

Egy régóta tervezett adatbázis-frissítésnek köszönhetően az Archive of Our Own - AO3-mon (A Mi Archívumunk) már a legfrissebb hangulatjeleket is használhatjátok a munkáitokban, kommentjeitekben és a profilotokon, számos nyelv karakterlistája pedig bővült (például ritkán használt japán és kínai írásjelekkel). 🎉🍾🎈🎊🎇. Sőt, most már majdnem minden szövegmező (kivéve néhányat, amit latin karakterekre és írásjelekre limitáltunk, mint a pszeudók és gyűjteménynevek mezői), támogatja az UTF8MB4 karakter szettet.

🔧

AZ UTF8MB4 kódolás csak az AO3 elindulása után pár évvel vált elérhetővé, ezért már jelentős méretű, a régi kódolást használó adatbázissal rendelkeztünk, amikor elkerülhetetlenné vált a frissítés. Legutóbbi szervermunkánk után, aminek része volt az MySQL 5.7 is, a nem támogatott karaktert (pl. egy újabb hangulatjelet) tartalmazó munkák megosztásánál a felhasználó egy üres hibaüzenetet kapott, súlyosbítva a problémát.

Sajnos az egész, 617 GB méretű adatbázisunk átköltöztetése hatalmas erőfeszítést igényelt volna, valószínűleg több napos leállást okozva. Szerencsére sikerült egy olyan tervvel előállnunk, ami minimalizálta a leállás idejét azáltal, hogy egy új, üres adatbázis tábla másolatot szerkesztettünk, miközben a “régi” még üzemelt. Amikor egy új tábla elkészült, átmásoltuk az adatokat a régiről és az újat kezdtük használni, majd továbbléptünk a következőre.

😱

Önkéntes rendszergazdánk, james_ fáradhatatlan munkájának hála, a munkát alig több, mint egy hét alatt, adatvesztés nélkül elvégeztük. Azonban egy nem várt problémába ütköztünk, amit az adatbázis egyik, az azonos nevű tagek létrehozásával kapcsolatos megkötése okozott.

Mivel megváltozott az adatok összehasonlításának módja, néhány karaktert, mint az ss és ß, egyformának ismer fel a rendszer. Ez azt jelenti, hogy amikor bemásoltuk a “Weiss Kreuz” taget az új rendszerbe, majd másodpercekkel később a “Weiß Kreuz”-ot is hozzáadtuk, a második tag másolatnak minősült, és törlődött. A törölt taggel megosztott munkák megtalálása ezért néhány napig nehézkes volt, mivel a tag már nem jelent meg a munkán.

Amint észrevettük a hibát és felkutattuk az okát, sikerült egy biztonsági mentésből helyreállítani a végleges csere idejéig végrehajtott változtatásokat, így összehasonlíthattuk a régi és új táblákat, visszaállítva az elveszett tageket.

👍

Kulcsszó rendezőink segítségével visszaállítottuk az érintett tageket a rendszerbe, így azok már újra megjelennek a munkákon. Sajnáljuk, ha a munkáitokat vagy könyvjelzőiteket érintette ez a probléma!

Bár a frissítés már készen van és az adatbázisunk lehetővé teszi az új karakterek használatát, ne feledjétek, hogy néhány eszköz, böngésző, app és MOBI formátumot használó e-olvasó nem feltétlenül tud majd mindent megjeleníteni. Ennek ellenére reméljük, hogy örömet leltek majd az új hangulatjelekben és különösen színes hozzászólásokat hagytok majd az alkotóinknak! ❤🧡💛💚💙💜