AO3 News

Post Header

Published:
2018-12-13 19:53:14 -0500
Original:
The Archive now supports a whole lot more characters!
Tags:

🎁

Kauan suunnitellun tietokantapäivityksen seurauksena Archive of Our Own – AO3 -sivustolla (Oma Arkisto) voi nyt käyttää kaikkia uusimpia emojeja, samoin kuin laajempia merkistöjä useilla kielillä (kuten joitakin harvinaisempia kiinan ja japanin kielissä käytettyjä merkkejä) teoksissa, kommenteissa ja profiilissa. 🎉🍾🎈🎊🎇. Itse asiassa kaikki tekstikentät tukevat nyt UTF8MB4-merkistöä, poikkeuksena muutamat kentät, jotka on rajoitettu latinalaisiin aakkosiin ja joihinkin välimerkkeihin, esimerkiksi nimimerkit ja kokoelmien nimet.

🔧

UTF8MB4-koodaus tuli käyttöön vasta muutama vuosi AO3:n käyttöönoton jälkeen, joten olemassa oli jo kookas vanhempaa koodausta käyttävä tietokanta päivityksen tullessa välttämättömäksi. Viimeaikaisen serveripäivityksen jälkeen, mikä sisälsi MySQL 5.7 -päivityksen, tukemattoman merkin (eli jonkin uuden emojin) sisältävän teoksen tai kommentin julkaisemisen yrittäminen tuotti hyödyttömän tyhjän virhesivun, eli ongelma paheni.

Toisaalta koko 617 Gt tietokannan siirtäminen olisi ollut valtava työ, joka olisi todennäköisesti aiheuttanut useiden päivien käyttökatkon. Onneksi keksimme menetelmän, jolla käyttökatkot pysyivät mahdollisimman lyhyinä tekemällä muutokset uuteen tyhjään tietokantatauluun samalla kun "vanha" tietokanta, joka sisälsi kaiken tiedon, oli vielä käytössä. Kunkin uuden taulukon valmistuttua kopioimme tiedot siihen, otimme sen käyttöön ja siirryimme seuraavaan.

😱

Vapaaehtoisen ylläpitäjämme james_:in uutteran työn ansiosta päivitys valmistui vähän reilun viikon aikana ilman tiedon menetystä. Törmäsimme kuitenkin odottamattomaan ongelmaan eräässä tietokantarajoituksessa, jonka tarkoitus oli estää useampien samannimisten avainsanojen syntyminen.

Johtuen tiedon vertaamisessa tapahtuneesta muutoksesta, merkit kuten ss ja ß tunnistuvat nyt identtisinä. Tästä seurasi, että uuteen järjestelmään kopioitaessa esimerkiksi avainsana "Weiss Kreuz" ja muutamaa sekuntia myöhemmin yritettiin kopioida "Weiß Kreuz", jälkimmäinen avainsana rekisteröityi toistona ja jäi kopioimatta ilman ilmoitusta. Tämän seurauksena teokset, jotka oli julkaistu kopioimatta jääneen avainsanan kanssa, olivat muutaman päivän ajan vaikeampia löytää, koska avainsanaa ei enää ollut niissä.

Ongelman ja sen syyn löytymisen jälkeen pystyimme käyttämään tietokannan varmuuskopiota ja tekemään uudelleen muutokset, jotka oli tehty ennen lopullista taulukoiden vaihtoa, minkä jälkeen pystyimme vertaamaan taulukoita ja palauttamaan menetetyt avainsanat.

👍

Yhdessä avainsanojen järjestelijöiden kanssa olemme olemme siirtäneet takaisin järjestelmään ne avainsanat, joihin muutoksella oli vaikutusta, joten ne näkyvät taas teoksissa. Olemme pahoillamme, jos tästä aiheutui haittaa teoksillesi tai kirjanmerkeillesi!

Vaikka päivitys on valmis ja tietokanta sallii uusien merkkien käytön, muista, että jotkin laitteet ja selaimet, samoin kuin MOBI-muotoa käyttävät sovellukset ja lukulaitteet, eivät välttämättä näytä niitä oikein. Toivomme kuitenkin, että pidät uudesta emoji-valikoimasta ja jätät erityisen värikkäitä kommentteja tekijöille! ❤🧡💛💚💙💜