AO3 News

Post Header

Published:
2014-10-24 12:18:36 -0400
Original:
Advocacy
Tags:

Många fans har upptäckt OTW (Organisationen för Transformativa Verk) när dom utforskat Archive of Our Own – AO3 (Vårt Eget Arkiv) eller Fanlore, men alla våra besökare vet inte att OTW jobbar med påverkansarbete eller vad det innebär.

För oss i OTW så betyder det att vi inte bara erbjuder utrymme för att skydda och bevara verk av fans, det betyder att vi även höjer vår röst i offentliga diskussioner om verk av fans och fandom. Vi uttalar oss för att hjälpa till att förbättra offentliga riktlinjer och de generella uppfattningarna om verk av fans och omarbeteskultur som påverkar oss som fans. Ditt stöd möjliggör att vi kan uttala oss på fler sätt och på fler platser om frågor som påverkar oss alla.

OTW känner att det är särskilt viktigt att verka för platser inom fandom som drivs av kvinnor. Alldeles för ofta så ses modern fandom som en mestadels manlig domän; vare sig det gäller sport, traditionell sci-fi fandom eller nyare fandoms. Vi tror på värdet i fandom-baserade gemenskaper online. Platser där kvinnor, HBTQ-personer och andra marginaliserade grupperingar av fans kan mötas.

För oss så börjar och slutar inte vårt arbete med påverkan online och det är därför vi nu fokuserar mer på att nå ut till verkliga, fysiska platser som t ex konvent. I år skickade OTW representanter till Comic-Con och Worldcon och vi arbetar med att ta fram ännu mer resursmaterial för den som som vill representera OTW eller dess projekt vid konvent.

Vi begriper också att den uttåtriktade verksamheten ibland måste gå längre än fandom och därför sponsrade vi tillsammans med EFF (Electronic Frontier Foundation) ett evenemang på Dragon Con för att tala för rätten för privatliv online. Vi har också haft representanter på plats vid andra fandom-vänliga evenemang som t ex AdaCamp, ett träningsläger i öppen källkod som riktar sig till kvinnor inom teknik- och öppen källkod kulturen. Sen har vi, som alltid, genom vårt juridiska arbete talat för att stärka utrymmet för fandom och för att det ska finnas en större kreativ frihet under upphovsrättslagarna. Dessa aktiviteter ger våra volontärer chansen att känna en växande säkerhet i sina kunskaper och skicklighet samtidigt som de förbättrar OTWs möjligheter till att utföra organisationens arbete.

Vi tror att vårt påverkansarbete hjälper oss skapa ett starkare och självständigare utrymme för fans; för oss själva och för vår gemenskap. Genom att göra en donation till OTW så kan du vara med och säkra att vi kan fortsätta att använda våra röster för att tala för verk av fans i flera år till!